Costa Crociere predstavila novi kruzer

Olupina Coste Concordije, broda u čijem je potonuću poginulo tridesetak osoba (EPA)

Italijanska kompanija za krstarenja Costa Crociere, dvije godine nakon tragedije svog broda Coste Concordije, ove jeseni počinje ploviti po Sredozemlju i s novim kruzerom Costa Diademom, u čiju je gradnju i opremanje uložila pola milijarde eura.

Svoj novi brod, kao i novu kampanju, predstavnici Coste Crociere predstavili su u Trstu pred više od 1.500 ljudi.

Višednevna krstarenja velikim kruzerima za više hiljada osoba jedan su od rijetkih stalno rastućih segmenta u evropskom turizmu, kazao je u Trstu direktor prodaje i marektinga za središnju Evropu, Afriku, Bliski istok i Indiju Dario Rustico.

Nesreća Coste Concordije prije dvije godine osjetila se u smanjenoj potražnji, otkazivanjima i padu povjerenja, rekao je.

„Cijene su tada manje-više pale, te su takve i ostale uz poboljšanje ponude“, kazao je Rustico, dodajući da kompanija sada bilježi dobre rezultate.

Kapacitet blizu 5.000 osoba

Costa Concordia nasukala se kod talijanskog otoka Giglija u januaru 2012. godine i potonula. U nesreći kruzera, koja je privukla veliku pažnju svjetske javnosti, poginulo je tridesetak osoba.

Kako kaže Rustico, kompanija Costa Crociere je ove godine zabilježila porast prometa, gostiju će imati nekoliko postotaka više nego lani, otprilike tri miliona, a najviše posla imaju u oktobru i tokom zimskih školskih praznika.

Novi brod Costa Diadema, kapaciteta blizu 5.000 osoba, ovaj vikend, nakon Trsta, plovi na prvu rutu na kojoj će proći i kraj Dubrovnika, ali u koji, kao ni u jedan drugi hrvatski grad na Jadranu, bar do 2016. neće pristajati.

Brod, visok 308 metara, sa 12 spratova, zapošljava blizu 1.300 ljudi iz 40 zemalja svijeta.

Izvor: Agencije