Čelnici islamskih zajednica s Balkana osuđuju ISIL

Islamska zajednica Kosova jasno poručila svojim vjernicima da ne trebaju ići na strana ratišta (EPA)

Čelnici muslimanskih vjerskih zajednica u zemljama Balkana, povodom sve masovnijih napada i nasilja pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, poručili su kako ISIL ne predstavlja islam, te da se muslimani moraju distancirati od takvih i sličnih ekstremnih organizacija.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovi je u vezi sa djelovanjem ISIL-a u Iraku i Siriji u ranijem saopćenju najoštrije osudio takva zlodjela, navodi agencija Anadolija.

Poručio je da, s obzirom na činjenicu da su muslimani u BiH i sami bili predmet nepravednog ubijanja, imaju moralnu i vjersku obavezu da iskazuju posebnu osjetljivost na ubijanje i zlostavljanje nevinih ljudi.

Kosovski muftija Naim Ternava je u razgovoru za Anadoliju, također, kazao da je Islamska zajednica Kosova protiv odlaska muslimanskih vjernika na ratišta u Siriji i Iraku i protiv ubijanja.

‘Nesavjesni i neodgovorni’

Podsjetio je kako je Islamska zajednica Kosova jasno poručila svojim vjernicima da ne trebaju ići na strana ratišta i boriti se u jedinicama ISIL-a.

“Džamija je javno mjesto. Predavanja imama su javna i mnoga od tih predavanja mogli ste da poslušate putem različitih socijalnih mreža i Youtubea. U tim predavanjima, kod ni kod jednog imama, nije bilo slučajeva da su oni javno nekog pozivali na terorizam ili odlazak u Siriju ili Irak”, kaže prvi čovjek Islamske zajednice Kosova.

Naglasio je da su “oni koji pozivaju u takozvani ISIL i da se ratuje u Siriji ludi, neznalice i oni su neprijatelji Boga”.

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u svojim hutbama često upozorava vjernike na opasnost iskrivljenog tumačenja Kur'ana od ekstremističkih grupa kao što je ISIL. Povodom nedavnih događanja u Iraku muftija je istupio u nekoliko domaćih medija, oštro osudivši zločine ISIL-a počinjene u ime vjere.

Muftija je izjavio kako ekstremne grupe unutar muslimanskoga svijeta, poput ISIL-a, sebi uzimaju za pravo da su jedini pravi tumači Kur'ana i jedini pravi nasljednici hilafeta i halifa. Nazvao ih je nesavjesnim i neodgovornim, izvijestila je agencija Anadolija.

“Današnji hilafet, kako ga promovira skupina u Iraku, zaista je ruglo za sve muslimane. Svaki musliman koji razumijeva islam i islamsko učenje sigurno će biti posramljen nad tim što rade u uspostavi hilafeta, koji nema nikakve veze niti s hilafetom niti sa islamom. Moramo se prisjetiti prve zajednice ili države muslimana, u njoj su živjeli i kršćani i Židovi i nikome nije pala dlaka s glave“, rekao je muftija zagrebački.

Skrnavljenje vjere

Muftija Hasanović je poručio da niko nema pravo prisiljavati bilo koga na vjeru, protjerivati ga ili ubijati radi toga što pripada drugoj vjeri.

“Apeliram na sve koji mogu pomoći da se zaustavi ubijanje nevinih i nedužnih ljudi, jer Kur'an jasno govori: ‘Tko ubije jednoga, kao da je ubio cijeli svijet. Tko spasi jednoga, kao da je spasio cijeli svijet'”, rekao je muftija, kojeg posebno zabrinjava razdor i potpirivanje sukoba između šiita i sunita.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je u vezi sa nasiljem ISIL-a istakao da organizacija koja sebe naziva Islamska država upropaštava i skrnavi vjeru islam svojim postupcima. On je u izjavi za Anadoliju poručio da ga brine sve veća pojava islamofobije i smatra da terorizam ne treba dovoditi u vezu sa islamom.

“To što neko organizaciju ISIL zove Islamska država ja ne prihvatam. To je ruglo od države, to je jedna banda koja sije strah, čini nedjela. Oni su najviše nedjela učinili prema muslimanima, oni su najviše pobili muslimana, iako je najviše odjeka imalo pogubljenje novinara. Naravno, osuđujem svako ubistvo koje se tamo desilo. To je za svaku osudu“, ističe reis Fejzić.

Borba protiv muslimana

Srbijanski muftija i zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice Srbije (IZS) Muhamed Jusufspahić izjavio je da pripadnici terorističkih grupa takozvane ISIL-a nisu muslimani, već da su oni postavljeni da se bore protiv muslimana. Jusufspahić je istakao da je način na koji ISIL predstavlja vjeru islam neistinit i poručio muslimanima da budu izdržljivi i budu uz Boga.

“Ono što se danas sa ovom takozvanom Islamskom državom dešava jeste smutnja da bi nas se uklonilo, da bi se borilo protiv nas. To je šejtanski posao, onoga prokletog, sujetnog, zlobnog šejtana, koji želi da muslimane slabi, da uništi njihovo izbavljenje ka samome Allahu“, rekao je.

Poglavar Islamske zajednice Makedonije Sulejman Rexhepi je isto tako osudio nasilje koje vrši ISIL, napominjući da napadi spomenute terorističke organizacije povećavaju islamofobiju i strah od muslimana i islama.

“Ne bi trebali svi muslimani da trpe zbog napada ISIL-a. Neki krugovi žele da ocrne islam i da ugroze mir, toleranciju i suživot i na Balkanu”, poručio je Rexhepi.

Izvor: Agencije