EU traži pomoć FB-a i Twittera protiv ISIL-a

Cecilia Malmstrom istakla veliku odgovornost socijalnih medija u borbi protiv radikalizma (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova članica Evropske unije su na neslužbenom susretu u Luksemburgu razmatrali nove mjere borbe protiv radikalizma i sprečavanja odlaska stranih ratnika u sukobe u Siriji i Iraku, prenosi Anadolija.

Ministri unutrašnjih poslova EU su, također, s rukovodstvima Twittera, Facebooka, Googlea i Microsofta razgovarali o problemu širenja radikalizma na internetu i od njih tražili tehničku podršku.

Komesarka EU zadužena za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom je istakla kako je velika odgovornost spomenutih firmi da ne prikazuju odsijecanje glava taocima.

Spriječiti objavu videosnimaka

Ističući da cilj nije blokada interneta, Malmstrom je kazala kako je na sastanku sa šefovima firmi razgovarano o načinima saradnje i sprečavanja objavljivanja videosnimaka grupe Islamska grupa Irak i Levant (ISIL).

Koordinator EU za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove je kazao kako je sastanak bio konstruktivan i da su šefovi firmi izrazili odlučnost da urade svoj dio posla.

“Ovo nije posao koji te firme mogu same uraditi, moraju sarađivati s vlastima i civilnim sektorom”, kazao je De Kerchove.

Tokom razgovora ministara o novim mjerama sprečavanja odlaska stranih boraca na ratišta u Siriji i Iraku razmatrano je intenziviranje razmjene obavještajnih podataka, slanje informacija Šengenskom obavještajnom sistemu (SIS), pokretanje zajedničkih operacija u sumnjivim slučajevima i informiranje Europola o tome.

Izvor: Agencije