S. Koreja priznala postojanje radnih kampova

UN navodi da se u sjevernokorejskim zatvorima provode mučenja i ubistva (AP)

Zvaničnik Sjeverne Koreje je prvi put zvanično priznao postojanje kampova “za reformu kroz rad”, nakon što su ranije ove godine Ujedinjeni narodi objavili veoma kritičan izvještaj o stanju ljudski prava u toj zemlji, ali je negirao navode o zlostavljanju.

Choe Myong Nam, zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova zadužen za odnose sa UN-om i za ljudska prava, kratko je u utorak razgovarao o kampovima s novinarima u UN-u.

“I u zakonu i u praksi, mi imamo zatvorske kampove za reformu kroz rad – ne pritvorske centre – gdje se ljudima poboljšava njihov mentalitet i gdje imaju priliku razmisliti o svojim nedjelima”, kazao je.

Ali je dodao da njegova zemlja nema zatvorske kampove i da u praksi “nemaju zatvore, takve stvari”.

U izvještaju UN-a, objavljenom u februaru, prikupljena su svjedočenja prognanika iz Sjeverne Koreje i navedena su “istrebljenja, ubistva, porobljavanja, mučenja, zatvaranja, silovanja, prisilni abortusi i druga seksualna zlostavljanja”.

Interes za dijalog

Diplomata zatvorene komunističke države je kazao reporterima da je jedan od vodećih sjevernokorejskih zvaničnika posjetio sjedište Evropske unije i iskazao interes za početak dijaloga o ljudskim pravima.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u UN-u Ri Tong-il kazao je da je sekretar vladajuće Radničke partije posjetio EU i da “očekujemo da do kraja ove godine otvorimo politički dijalog dviju strana”.

Sjevernokorejski zvaničnici su odgovorili na nekoliko pitanja, ali nisu odgovorili na pitanje o zdravlju čelnika Kim Jong-una, koji se nije pojavio u javnosti od 3. septembra i nedavno je propustio veliki događaj na kojem inače prisustvuje.

U Briselu je zvaničnik EU-a potvrdio skori sastanak Sjeverne Koreje sa glavnim zvaničnikom EU-a za ljudska prava Stavrosom Lambrinidisom, ali je kazao da je bilo kakav dijalog trenutno planiran ograničen na ljudska prava.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su kazali da se ne protive dijalogu o ljudskim pravima dok god se to pitanje ne bude koristilo kao “alat za miješanje”.

Čini se da je vrijeme održavanja ovog sastanka sa novinarima pažljivo planirano prije odluke o posljednjoj rezoluciji o Sjevernoj Koreji i ljudskim pravima, koju EU i Japan svake godine predstave Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Znaci promjene

Javno priznanje o postojanju kampova za reformu u Sjevernoj Koreji te uvertira šefovima za ljudska prava EU-a znaci su da Pjongjang sada shvata da neće prestati razgovori o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, rekao je Greg Scarlatoiu, izvršni direktor Komiteta za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, kojem je sjedište u Washingtonu.

Prošlog mjeseca je viši sudski zvaničnik spomenuo postojanje kampova za reformu u intervjuu za provladinu internetsku stranicu Minjok Tongshin.

U izvještaju o sistemu ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, koji je objavila ta zemlja, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici su optuženi za kampanju usmjerenu na uplitanje u poslove Pjongjanga i “eventualno rušenje socijalnog sistema tako što će izmisliti ‘problem ljudskih prava’ u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji [Sjevernoj Koreji], kako bi obmanuli međunarodne stavove”, navedeno je u izvještaju.

Param-Preet Singh, viša savjetnica Human Rights Watcha koja je prisustvovala sastanku zajedno sa velikim brojem diplomata iz drugih zemalja, kazala je da je važnost ovog događaja da ga je Sjeverna Koreja uopće održala.

Zemlja se prije smatrala “otpornom na pritisak”, kazala je ona.

Izvor: Agencije