Davutoglu: Vijeće sigurnosti UN-a odgovorno za Kobani

Turski premijer Ahmet Davutoglu komentirao je sve češće pritiske na Tursku u vezi sa rješavanjem sukoba i krize u regiji i poručio da je Vijeće sigurnosti UN-a to koje snosi odgovornost za krvoproliće u Siriji.

„Oni koji su mirno posmatrali ubijanje 300.000 ljudi u protekle tri i pol godine, koji su bili nijemi na upotrebu hemijskog oružja, ‘scud’ raketa i ‘barel’ bombi, sada su ustali i žele u međunarodnim okvirima stvoriti privid da je Turska ta koja treba da riješi problem u Kobaniju. Sva odgovornost za eskalaciju svih dešavanja je na Vijeću sigurnosti UN-a i njegovih pet stalnih članica, koje kriju svoju krivicu i Tursku žele predstaviti kao sastavnim dijelom problema“, poručio je Davutoglu i dodao da neće prestati problemi sve dok se ne razvije obuhvatna strategija sigurnosti cijelog naroda Sirije, a ne samo Kobanija.

Davutoglu je pozvao međunarodnu zajednicu da se udruži u tim nastojanjima i da zajedno radi na izgradnji sigurnosti u Siriji i cijeloj regiji.

Povlačenje ISIL-a

Uslijed napada koalicije, predvođene SAD-om, borci grupe Islamska država Iraka i Levanta povukli su se na rubove sirijskog grada Kobanija, na granici s Turskom.

“Oni su sada izvan grada Kobanija. Granatiranja i bombardiranja bila su vrlo efikasna i, kao rezultat toga, ISIL je potisnut sa svojih pozicija,” izjavio je Idris Nassan, zamjenik ministra vanjskih poslova okruga Kobani za Reuters.

Oboren helikopter iračke vojske

Vojni helikopter iračkih snaga sigurnosti srušen je u gradu Beiji, u regiji Slahaddin, a odgovornost za napad je preuzela grupa ISIL, prenosi Anadolija.
Očevici događaja su izjavili da je helikopter srušen artiljerijskim projektilom i da su život izgubili svi članovi posade.
Jedan internet portal, blizak ISIL-u, objavio je vijest da su lideri ove grupe preuzeli odgovornost za napad.
U vijesti se ne navode detalji napada, o kojem se još uvijek nije oglasila iračka vojska.
Grad Baiji se nalazi sjeverno od Tikrita i u njemu je najveća iračka rafinerija nafte.

“To je njihovo najveće povlačenje od ulaska u grad i možemo smatrati ovo kao početak njihovog konačnog povlačenja sa tog područja”, dodao je Nassan.

Međunarodna koalicija izvela je u srijedu nove zračne napade na pripadnike ISIL-a u Kobaniju.

Nakon zračnih napada, oblak gustog crnog dima pojavio se iznad brda na istočnoj strani grada, javio je novinar francuske novinske agencije, koji izvještava sa turske strane granice.

Vojska SAD-a je saopćila da je u utorak i srijedu izvršila šest zračnih udara na pripadnike ISIL-a nedaleko od Kobanija, prenosi Reuters.

Uništena oklopna vozila

Američka Centralna komanda objavila je da su u zračnim udarima koalicije uništena oklopna vozila i artiljerijska oruđa koja pripadaju ISIL-u.

Bombardiranja su dio kampanje koju SAD u posljednja dva dana provodi u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U akciji se koriste bombarderi, borbeni avioni i bespilotne letjelice.

“Svi avioni vratili su se bezbjedno iz područja napada”, navodi se u saopćenju.

Antirežimska Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopćila je da je u srijedu u zračnim napadima koalicije ubijeno najmanje 40 pripadnika ISIL-a.

Opservatorija navodi da su avioni koalicije uništili pet vozila i primorali pripadnike ISIL-a na povlačenje iz oblasti Kobanija, navodi italijanska novinska agencija Ansa.

Vojska SAD-a i njeni partneri iz Velike Britanije i Holandija izvršili su u posljednja dva dana još pet zračnih udara na položaje ISIL-a u Iraku, saopćila je Centralna komanda.

Kanada odobrila zračne udare

Prethodno su kanadski zastupnici odobrili Vladine planove za slanje borbenih aviona u Irak, gdje će sudjelovati u zračnim darima protiv pripadnika ISIL-a tokom najviše šest mjeseci.

Članovi Parlamenta podržali su tu misiju sa 157 glasova za i 134 protiv.

Rezultat glasonja nije bio upitan, budući da vladajući konzervativci imaju većinu.

Dvije glavne opozicione stranke usprotivile su se misiji, saopćivši da premijer Stephen Harper nije dao dovoljno detalja te da bi mogao uvući zemlju u dugotrajni rat.

Harper je obećao da Kanada neće slati kopnene snage protiv ISIL-a te upozorio da bi njihovi pripadnici, ako ISIL ne bude zaustavljen, mogli izvršavati napade diljem svijeta, uključujući i Kanadu.

Obavještajna skupina SITE saopćila je kako je navodni borac ISIL-a koristio društvenu mrežu Twitter da pozove na napade na Kanadu.

UN traži međunarodnu akciju

Međunarodna zajednica morala bi hitno djelovati i spasiti Kobani, koji će uskoro pasti u ruke pripadnika ISIL-a, poručio je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.

“Svi duboko žalimo zbog toga što se ISIL našao u prilici da zauzme grad koji se tako hrabro branio, ali uskoro će pasti. Moramo odmah djelovati. Međunarodna zajednica ima obavezu odbraniti ga i ne smije dopustiti da taj grad padne u ruke ISIL-a”, rekao je De Mistura, prenosi AFP.

Apel je uputio u trenucima dok su pripadnici ISIL-a nadomak ulazu u taj strateški važan grad, a kurdski branitelji posustaju nakon višesedmičnog otpora.

Pad Kobanija bio bi velika pobjeda ISIL-a, koji bi imao kontrolu nad velikim dijelom graničnog pojasa.

U gradu i okolici od sredine septembra poginulo je najmanje 412 ljudi, od toga polovica pripadnika ISIL-a, objavio je ranije Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Loše opremljeni Kurdi

Prema riječima Staffana de Misture, kurdski borci imaju samo lako naoružanje, a pripadnici ISIL-a raspolažu tenkovima i minobacačima.

De Mistura je pohvalio tursku humanitarnu ulogu, jer je ta zemlja prihvatila najmanje 200.000 stanovnika Kobanija, no kaže kako je sad vrijeme da se “konkretno djeluje”.

“Bez dodatne međunarodne pomoći, nastupit će užas. Svijet je već vidio šta se događa kad grad u Iraku ili Siriji padne u ruke toj terorističkoj grupi. Masakri, humanitarna katastrofa, silovanja i užasno nasilje”, zaključio je De Mistura.

Bitku za Kobani televizije prenose uživo i ona je “zastrašujuća”, ocijenila je i američka diplomatija te dodala kako ta strateška tačka ne bi smjela pasti u ruke ISIL-a.

“Svi užasnuto uživo gledaju šta se događa u Kobaniju”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki, spomenuvši nakratko i telefonske razgovore koje su u ponedjeljak i utorak imali američki državni sekretar John Kerry i turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Jasno je da niko ne želi da Kobani padne”, rekla je Psaki, a glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je izrazio “snažnu zabrinutost” američkih vlasti za sudbinu civila u tom gradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije