Britaniji dozvola za izgradnju nuklearke

Ekolozi smatraju da, pored obnovljivih izvora energije, nuklearne elektrane nisu potrebne (EPA)

Evropska unija je odobrila ambiciozni britanski plan vrijedan 26 milijardi dolara za izgradnju prve nuklearne elektrane u ovoj generaciji.

Nuklearna elektrana će biti izgrađena uz francusku i kinesku pomoć, što je prva “pobjeda” nuklearne energije nakon katastrofe u Fukushimi.

The Hinkley Point projekat, koji će graditi francuski EDF, suočio se sa snažnim otporom aktivista i nekoliko država, ali glasovi 28 povjerenika tijesnom pobjedom su odobrili izgradnju.

Hinkley Point u jugozapadnoj Engleskoj jedan je od najambicioznijih svjetskih nuklearnih projekata, a na njega se gleda kao na veliku podršku industriji koja je nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine pala na koljena.

Konkurencijska komisija EU-a, koja je vodila ispitivanje, branila je svoju odluku, rekavši da je Britanija “značajno izmijenila” svoj plan u odgovoru na zabrinutosti koje je izrazio Brisel.

Sudska borba

“Na osnovu ovoga, i nakon detaljne istrage, Komisija može zaključiti da je podrška kompatibilna sa pravilima pomoći EU državama”, rekao je povjerenik Konkurencijske komisije Joaquin Almunia.

Ali, Austrija je obećala da će se protiv ove odluke boriti na sudu, a druge zemlje članice su izrazile zabrinutost da ovaj projekt izruguje blokovsku politiku promocije sunčeve i vjetroenergije.

Irska je posebno zabrinuta jer Hinkley Point nije daleko od irske obale.

Izvršna ruka Evropske unije – Evropska komisija počela je istragu 2013. godine, ulazeći duboko u sistem cjenovne garancije, za koji kritičari kažu da će decenijama biti preskup britanskim potrošačima.

Prošle godine je britanska vlada potpisala 19 miliona eura vrijedan ugovor kojim EDF treba izgraditi dva reaktora u Hinkley Point C u jugozapadnoj Engleskoj, čime bi se zadovoljile energetske potrebe zemlje.

Prema ovom dogovoru EDF će dobiti 45-50 posto udjela, China General Nuclear (CGN) i China National Nuclear Corporation (CNNC) će kombinovano dobiti 30-40 posto, a jedna francuska firma Areva 10 posto.

Ekolozi Hinkley Point vide kao nepotrebno korištenje nuklearne energije u trenutku kada je upotreba obnovljivih izvora energije sve pristupačnija.

Izvor: Agencije