Biden se izvinio S. Arabiji zbog gafa

Biden je komentarisao da su neki od saveznika protiv ISIL-a finansirali "bilo koga samo da sruše Assada" (AP)
Biden je komentarisao da su neki od saveznika protiv ISIL-a finansirali "bilo koga samo da sruše Assada" (AP)

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden pozvao je saudijskog ministra vanjskih poslova i objasnio mu svoj “diplomatski gaf” kada je naveo da Saudijska Arabija i drugi ključni saveznici u međunarodnoj koaliciji protiv ekstremista grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zapravo finansiraju ISIL, saopćila je Bijela kuća.

Američki potpredsjednik zahvalio se saudijskom ministru vanjskih poslova, princu Saudu al-Faisalu “za saradnju Saudijske Arabije u međunarodnoj koaliciji”, naveo je jučer zvaničnik Bijele kuće.

Biden je također “pojasnio” svoje primjedbe, dodao je zvaničnik Bijele kuće, navodeći da su se sagovornici složili da je “to pitanje zatvoreno”, prenio je AFP.

Srušiti Assada

U svojim komentarima Biden je optužio i Tursku i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je rekao da su “one bile toliko odlučne da sruše sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da su sipale na stotine miliona dolara i desetke hiljada tona oružja bilo kome ko bi se borio protiv njega”.

“Osim opskrbljivanja Al-Nusre i Al-Kaide i ekstremistički elementi džihadista iz drugih dijelova svijeta su također bili opskrbljivani”, izjavio je Biden.

Primjedbe su izazvale zabrinutost na Bliskom istoku i nedoumice u Washingtonu hoće li utjecati na odlučnost američkih saveznika koji učestvuju u zračnim udarima protiv oružanih grupa koje su preplavile teritoriju Sirije i Iraka u posljednjih nekoliko mjeseci.

Biden se ranije izvinio liderima Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su, kao i Saudijska Arabija, ključni članovi koalicije za akciju protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije


Povezane

U sjevernom Iraku intenziviraju se borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Uz podršku zračnih napada koalicije koju predvodi SAD, iračka vojska napreduje i zauzima dijelove teritorija pod kontrolom boraca ISIL-a. Međutim, stanovništvo još ne može da se vrati u pojedina područja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO