Sjeverna i Južna Koreja: Pucnji upozorenja

Sjevernokorejski brod se nakon incidenta ubrzo vratio u svoje teritorijalne vode (EPA)
Sjevernokorejski brod se nakon incidenta ubrzo vratio u svoje teritorijalne vode (EPA)

Pomorske patrole Sjeverne i Južne Koreje su ispalile pucnjeve upozorenja blizu linije pomorskog razgraničenja u Žutom moru, gdje su se u prošlosti odvijali brojni žestoki sukobi, izvijestilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Do razmjene vatre došlo je u okolnostima nade u konstruktivnu saradnju dviju Koreja nakon iznenadne posjete visokog izaslanstva Sjeverne Koreje Južnoj u subotu.

Specijal

Prema južnokorejskom ministarstvu odbrane, jedan sjevernokorejski ophodni brod ušao je pola nautičke milje u teritorijalne vode Južne Koreje, pa je južnokorejski ophodni brod ispalio pucnjeve upozorenja.

Pjongjang ne priznaje granicu

Umjesto povlačenja, sjevernokorejski brod je zapucao i južni je uzvratio, rekao je jedan glasnogovornik ministarstva u Seulu. Ni jedan od brodova nije izravno ciljao drugi i u pucnjavi nije pričinjena šteta, dodao je isti izvor.

Incident se dogodio oko dva sata ujutro po srednjoevropskom vremenu blizu otoka Yeonpyeong, a sjevernokorejski brod ubrzo se vratio u svoje teritorijalne vode.

Pjongjang odbija priznati “Granicu razgraničenja Sjevera”, koju su iscrtali Ujedinjeni narodi i SAD 1953. nakon primirja kojim su okončane borbe u Korejskom ratu.

Najnoviji incident u Žutom moru, dogodilo samo nekoliko dana poslije iznenadne posjete Južnoj Koreji izaslanika sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Posjeta je rezultirala dogovorom da se nastavi dijalog na visokom nivou koji je bio suspendiran prije sedam mjeseci zbog poraslih vojnih tenzija na podijeljenom Korejskom poluotoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO