Papa ukinuo latinski kao službeni jezik

Papa je odluku o ukidanju latinskog donio na početku prvog radnog dana dvosedmičnog sinoda (Reuters)

Papa Franjo je odlučio da latinski više ne bude službeni jezik prilikom svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu.

Ta odluka donesena je na početku prvog radnog dana dvosedmičnog sinoda, na kojem učestvuje više od 200 biskupa iz čitavog svijeta, predstavlja potez raskida sa prošlošću, navela je agencija Reuters.

Kako je saopšteno, službeni jezik sinoda bit će italijanski.

U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio zvaničan jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od učesnika su govorili na tom jeziku.

Učenje o porodici

Papa Benedikt je prije dvije godine oformio odjeljenje za promociju učenja i upotrebe latinskog jezika u rimokatoličkoj crkvi i šire.

Kada je 11. februara 2013. godine objavio da se povlači, papa Benedikt je saopštenje pročitao na latinskom.

Samo jedan od novinara koji je to slušao u novinarskoj sobi Vatikana razumio je o čemu se radi, navela je britanska agencija.

Skup biskupa trajat će dijve sedmice, a na njemu će se raspravljati o temama kao što su porodica, brak i razvod.

Na skupu će biti preispitano katoličko učenje o porodici, što bi moglo dovesti do promjene stava crkve prema braku, zajedničkom životu i razvodu.

Papa se uoči početka skupa obratio desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Rimu i pozvao učesnike sinoda da “oslušnu ritam našeg vremena” i modernog života.

Izvor: Agencije


Povezane

Papa Franjo sazvao je treću vanrednu Sinodu. Biskupi, vjernici i laici, njih više od 190, raspravljat će o najkontroverznijim temama u katoličkoj crkvi: abortusu, kontracepciji, homoseksualnosti i razvodu. Sinoda će trajati dvije sedmice.

Published On 05 Oct 2014

Papa Franjo u posjeti je Albaniji. To je Papina prva posjeta nekoj evropskoj zemlji. Dolaskom u Tiranu papa nastavlja da zagovara međuvjerski suživot. Naglasio je kako je Albanija za vrijeme 40 godina komunističkog režima bila ateistička, da bi postala primjer razumijevanja između muslimana, te kršćana – katolika i pravoslavaca. Za to je pohvalio albanske političare […]

Published On 21 Sep 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO