Erdogan: Kobani polako pada u ruke ISIL-a

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je prilikom posjete centru za izbjeglice iz Sirije u turskom Gaziantepu izjavio da je Turska spremna da se suprotstavi bilo kakvoj sigurnosnoj prijetnji koja bi mogla doći iz Sirije, naglasivši da grad Kobani polako pada u ruke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Anadolija.

“U ovim momentima Kobani, poznat i kao Ayn al-Arab, polako pada. Tražili smo tri stvari. Prva je da se proglasi zona zabrane letenja. Drugo, da se proglasi sigurna zona, i treće, da se u Siriji i Iraku umjerene opozicione snage obuče i opreme”, rekao je turski predsjednik.

Poručio je zapadnim zemljama da se samo izvođenjem zračnih napada na položaje ISIL-a prijetnja ne može ukloniti.

“Sve dok se ne uspostavi saradnja kako bi se pokrenula kopnena ofanziva, nemoguće je zračnim operacijama riješiti ovaj problem”, rekao je Erdogan.

“Ti ljudi uzvikuju ‘Allahu ekber’ i ubijaju ljude koji također uzvikuju ‘Allahu ekber’. Zar može musliman ubiti muslimana na taj način”, kazao je Erdogan.

On je također rekao da Turska nema namjeru da osvaja teritorij neke druge zemlje, ali da je spremna u slučaju bilo kakve prijetnje.

Parlament Turske je, prema njegovim navodima, oružanim snagama dao odobrenje za intervenciju tokom cijele jedne godine, a Turska će odmah odgovoriti na svaku prijetnju koja dolazi iz Sirije.

Grad na dlanu

Snimcima napretka ISIL-a prema Kobaniju preplavljene su društvene mreže.

Borci se kreću ka kurdskom gradu u Siriji – Kobaniju, koji je do sada uspijevao da se odbrani. Ali, čini se da ga ISIL drži na dlanu. Crna zastava na brdu nad Kobanijem znak je da nema odustajanja.

Bitke se vode na ulicama. Na jednoj strani su sirijski Kurdi, na drugoj borci ISIL-a. Kobani je izuzetno važan – centar grada u kojem je prije napada živjelo 300 hiljada ljudi, nalazi se na kilometar od NATO granice, odnosno od Turske.

Istovremeno, koalicija protiv ISIL-a, koju predvodi Amerika, bombardira položaje ove grupe kod Kobanija. 

Na turskoj teritoriji, američko i savezničko bombardovanje centra Kobanija, mnogi očekuju sa oduševljenjem.

Napadi koalicije na položaje ISIL-a

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici izveli su najmanje 341 zračni udar po položajima militanata u Iraku i Siriji od 9. augusta, a od polovine juna na misiju je Pentagon potrošio 1,1 milijardu dolara, saopćila je američka Centralna komanda.

Kako je saopćeno, 94 udara su izvršena u Siriji, a 247 u Iraku. Izuzimajući osam zračnih udara protiv sirijske naoružane grupe Khorasan povezane sa Al-Kaidom, izvedenih 23. septembra u Siriji, svi ostali su bili upereni protiv ISIL-a.

Samo na krstareće rakete Tomahawk utrošeno je više od 62 miliona dolara, prenio je Tanjug agenciju AP.

Centralna komanda je saopćila da je u napadima uništeno ili oštećeno 40 tenkova i drugih vozila ISIL-a, najmanje 160 “naoružanih vozila”, 59 Humveeja američke proizvodnje koje su borci zaplijenili od iračkih snaga.

Kako je navedeno, 55 udara je izvršeno po pozicijama pobunjenika, 21 na kontrolne punktove, a sedam na komandne, 39 na različite zgrade, skladišta oružja i kampove za obuku.

Apachi u misiji

Reuters je prenio da su SAD uputile i helikoptere Apache u misiju zračnih udara po položajima ISIL-a u Iraku.

To je prvi put da su ti borbeni helikopteri upotrijebljeni u zračnim udarima protiv militanata.

Američka Centralna komanda je objavila da su helikopteri Apache AH-64, zajedno sa borbenim avionima, učestvovali u četiri zračna udara sjeveroistočno od Falluje.

Apachi su prvobitno bili raspoređeni u julu u Iraku radi zaštite američke ambasade i osoblja u Bagdadu i osiguranja bagdadskog aerodroma.

Ovim su, kako je navela agencija Reuters, američke snage dovedene u veći rizik od napada sa zemlje jer lete na visini od 50 metara, dok avioni lete na 9.000 metara.

Napredak iračke vojske

U borbi protiv ISIL-a u Iraku, uz podršku zračnih napada koalicije, iračka vojska napreduje. Međutim, stanovništvo još ne može da se vrati u pojedina područja. 

Grad Taza Harmatu, južno od Kirkuka, do prije deset dana bio je u rukama boraca ISIL-a. A onda su došle iračka vojska i kurdska Pešmerga.
Borbe su trajale danima, ali ISIL je na kraju poražen. Slabo naoružani stanovnici ostali su da štite ono malo što je ostalo od grada.

Taza Harmatu sada je praktično grad duhova i u njemu je nemoguće živjeti. Razlog je taktika ISIL-a – miniranje zgrada prije nego što se povuku iz nekog područja.

„Najteži problem s kojim se trenutno suočavamo je to što su samo glavne ceste i ulice očišćene i sigurne, dok je većina kuća, škola i zgrada institucija puna TNT-a i drugih vrsta eksploziva, koji bi svakog trenutka mogao eksplodirati”, kaže hassan nadhum, komandant lokalne paravojne jedinice

Iračka vojska i Pešmerga morale su otići kako bi se borile protiv ISIL-a na drugim mjestima koja su pod njihovom kontrolom.

Situacija u Taza Harmatuu pokazatelj je izazova s kojim će se Irak suočiti nakon što ISIL bude poražen. U ovom trenutku nisu u mogućnosti da rasporede vojnike koji bi čuvali osvojene teritorije i civili žive u strahu da bi se borci ISIL-a mogli vratiti.

Više u vieosnimcima…

Izvor: Al Jazeera i agencije