Šverc naftom na tursko-sirijskoj granici

Tenzije koje mjesecima traju duž tursko-sirijske granice nisu predstavljale problem za švercere. Od početka nestabilnosti u Siriji ilegalna trgovina, naročito gorivom, pokazala se kao vrlo profitabilan biznis. Uprkos tome su napori turske Vlade da prekine nezakonite aktivnosti uložili plodom i polako daju pozitivne rezultate.

Duž 900 kilometara tursko-sirijske granice trgovina naftom bila je u procvatu, a mnogi su tražili svoj dio kolača u ilegalnom transportu nafte preko granice. Među njima je i Sevda, bivša konobarica, čija su mjesečna primanja narasla 22 puta otkako je tacnu zamijenila volanom, ali je ona nedugo zatim uhapšena.

“Vojna policija postavila je barikade na cestama, a ranije su kontrole vršene samo jednom ili dva puta dnevno. Sada su na svim cestama”, izjavila je za Al Jazeeru bivša švercerica naftom Sevda.

Turske vlasti počele su s operacijom obustave ilegalne trgovine gorivom, za koje se vjeruje da je iz iračkih i sirjskih naftnih izvora, koje kontroliraju oružane grupe, uključujući Islamsku državu Irak i Levnat – ISIL.

Ovoj akciji su predhodile optužbe zapadnih obavještajnih službi, koje su optužile Tursku da ne čini dovoljno na sprečavanju ilegalne trgovine. Po navodima guvernera provincije Hatay Orhana Mardinlia, prisustvo na granici je pojačano, a na postojeće sigurnosne sisteme postavljeni su dodatni reflektori, iskopani rovovi i izgrađeni novi zidovi.

Velike kazne

Turski zvaničnici tvrde da su zaplijenili blizu 20 miliona litara nafte na granici u prvih osam mjeseci ove godine, a to je četiri puta više nego u istom periodu prošle godine. Također je uhapšeno 38 osoba te uručeno blizu 4,5 miliona eura kazni za pokušaje ilegalnog uvoza manjih količina goriva.

Ibrahim Aklin, vozač kamiona, kupovao je sirijsku naftu iz jednostavnog razloga – gorivo u turskoj košta 1,71 euro po litri benzina, ili 1,5 eura za litru dizela, i među skupljima je u svijetu, a njemu se to nije isplatilo.

“Ne postoji mogućnost uvoza nafte iz Sirije, jer su kazne prevelike. Ne znam da iko više šverca, jednostavno se ne isplati”, kazao je Aklin.

Pored ilegalnog transporta motornim vozilima, turska policija presjekla je i niz ilegalno izgrađenih podzemnih naftovoda, a vlasti priznaju da je takva trgovina bila u procvatu. S druge strane, odbacuju navode da su namjerno dozvolili oružanim grupama time steknu značajna finansijska sredstva.

Izvor: Al Jazeera