Stoltenberg: NATO će štititi Tursku od ISIL-a

Stoltenberg: Uvjeravam Tursku da će NATO priskočiti bude li širenja sukoba ili napada na Tursku koji bi bio posljedica sirijskoga nasilja (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u ponedjeljak kako će Sjevernoatlantska alijansa zaštititi svoju članicu Tursku bude li ugrožena borbama iz susjedne Sirije.

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u ponedjeljak su podignuli svoju zastavu na istočnome predgrađu sirijskoga grada Kobanija, a to je blizu turske granice.

Slučajna paljba iz toga grada već je pogađala tursku teritoriju.

„NATO-ov je glavni zadatak zaštititi sve saveznike. Turska je članica NATO-a i naš je glavni zadatak zaštititi integritet i granice Turske i zato smo raketne sisteme Patriot postavili u Tursku. Njima jačamo tursku protivzračnu odbranu“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare tokom posjete Poljskoj.

„Uvjeravam Tursku da će NATO priskočiti bude li širenja sukoba ili napada na Tursku koji bi bio posljedica sirijskoga nasilja“, dodao je.

Zabrinjavajuća kršenja prekida vatre

Generalni sekretar NATO je izrazio zabrinutost zbog nasilja u Siriji i šokiran je brutalnošću ISIL-a.

„To je ozbiljna situacija. Strahujemo da bi se ona mogla proširiti na druge regije Iraka“, kazao je Stoltenberg.

„NATO je spreman podržati Vladu Iraka u jačanju vojnih potencijala i snaga sigurnosti, kako bi se mogla braniti od terorističkih napada ISIL-a.“

Stoltenberg je dodao kako je NATO veoma zabrinut zbog brojnih kršenja prekida vatre između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika.

„Bilo je nekoliko kršenja primirja. To nas veoma zabrinjava. Pohvalio bih ukrajinske vlasti što se trude poštovati prekid vatre i pridonijeti političkom rješenju“, rekao je.

„Važno je da Rusija upotrijebi svoj utjecaj kako bi i separatisti poštovali primirje“.

Izvor: Agencije