Skoplje: Za špijunažu dobili ukupno 73 godine zatvora

Sud u Makedoniji osudio je 17 osoba zbog špijunaže na ukupno 73 godine zatvora u prvom ovakvom postupku od osamostaljenja zemlje 1991. godine.

Kaznu od 15 godina zatvora, i ujedno najveću kaznu, dobio je prvooptuženi Marjan Efremov, bivši obavještajac i organizator grupe, koji je osuđen za zločinačko udruživanje, odavanje državne tajne, prevaru, ucjenu, saradnju s inostranim obavještajnim službama i prikrivanje.

U aferi “Špijun” na devet godina zatvora osuđen je bivši general Goran Stojkov, dok je bivši radnik u makedonskom Ministarstva unutrašnjih poslova Cvetan Damjanovski osuđen na 6,5 godina zatvora.

Suđenje iza zatvorenih vrata

Kontraobavještajac Aleksandar Dinevski osuđen je na 4,5 godine zatvora, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Vane Cvetanov na tri godine, a bivši šef u kabinetu predsjednika Sobranja Marjan Madžovski na godinu i šest mjeseci zatvora.

Veći dio suđenja protekao je iza zatvorenih vrata, a prema optužnici, najveći broj osuđenih bili su obavještajci, koji su špijunirali za mađarske, ruske i grčke tajne službe.

Stranci su kupovali informacije o sigurnosti u zemlji i stanju u vladajućoj partiji.

Grupa je ucjenjivala biznismene i iznuđivala pare, a Efremov je za informaciju dobijao i do 1.200 eura.

Svi osuđeni najavili su da će se žaliti na presude.

Izvor: Agencije


Povezane

Ukoliko te softvere obavještajna služba koristi za špijuniranje građana, to je apsolutno neprihvatljivo i nezakonito.

17 Sep 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO