Prvi slučaj zaraze ebolom na evropskom tlu

Duncan se razbolio nekoliko dana nakon povratka iz Liberije (AP)
Duncan se razbolio nekoliko dana nakon povratka iz Liberije (AP)

Nakon smrti španskog misionara koji je iz Sierra Leonea doputovao s ebolom ispostavilo se da je virusom zaražena i 44-godišnja medicinska sestra koja ga je njegovala, javlja Anadolija.

Španski misionar Manuel Garcia Viejo iz Sierra Leonea doputovao je 22. septembra, a tri dana nakon toga je podlegao virusu ebole, u španskoj bolnici  “Carlos III“.

U pomenutoj bolnici zaražena medicinska sestra radi već 15 godina, a danas su izvršene dvije analize koje su potvrdile da je medicinska sestra oboljela od ebole.

Ministarstvo zdravlja Španije podiglo je alarm najvišeg stepena i formiralo specijalnu grupu koja će se brinuti o pacijntici te raditi na suzbijanju širenja zaraze.

Ministarka zdravlja Ana Mato je, na konferenciji za novinare, rekla da je aktiviran protokol za hitne slučajeve i da vlasti pokušavaju da utvrde izvor zaraze.

Ovo je prvi slučaj da je neka osoba ebolom zaražena na evropskom tlu, a ujedno  je i treći slučaj obolijevanja od ebole kod španskih građana.

Američki kamerman također zaražen

Američki kamerman Ashoka Makpo, koji je tokom novinarskog angažmana u Liberiji zaražen ebolom, transportiran je u Sjedinjene Američke Države radi liječenja, objavila je televizijska mreža NBC za koju je snimatelj radio, dok je osoba koja je stigla iz Liberije u Dallas i dalje u kritičnom stanju zbog bolesti.

Avion u kojem se nalazi 33-godišnji Makpo je poletio iz liberijske prijestolnice Monrovije, kratko se zaustavio u američkoj saveznoj državi Maine, da bi zatim doletio u Klinički centar Nebraske, prenijela je agencija AFP.

On će biti drugi pacijent zaražen ebolom koji će se liječiti u specijaliziranom izolacijskom odjeljenju medicinskog centra u Nebraski.

Makpoa, koji je nekoliko godina radio na humanitarnim projektima u Liberiji, angažirala je prošle sedmice kuća NBC News, ali je samo dan kasnije smješten u karantin nakon što su kod njega primijećeni simptomi ebole.

Makpo se “odlično osjeća” i može sam da jede i pije, što je dobar znak, izjavila je Nancy Snyderman, urednica NBC Newsa,  dok je Makpoov otac Mitchel Levy rekao da se njegov sin “ne osjeća baš toliko bolesnim”.

Predsjednica Upravnog odbora NBC Newsa Deborah Turness je rekla da se pomno prati stanje ekipe koja je u Liberiji radila sa Makpoom, ali kod njih zasad nisu primijećeni simptomi ebole.

Smještaj u karantinu

Oni će biti prevezeni avionom natrag u SAD, a zatim će biti smješteni u karantin na 21 dan, što je maksimalni period inkubacije za ebolu, najavila je ona.

Liberija je najteže pogođena epidemijom ebole, budući da na tu zemlju otpada blizu dvije trećine od ukupno 3.338 smrtnih slučajeva od ebole u zapadnoj Africi

Makpo je peti Amerikanac koji se vraća u SAD na liječenje od početka izbijanja posljednje epidemije ebole.

Posebni bolnički odjel za izolaciju u Nebraski je napravljen 2005. namjenski za liječenje bolesti kao što je ova, kazao je doktor Phil Smith, koji nadgleda ovaj odjel.

“Mi smo spremni, željni i sposobni da se pobrinemo za ovog pacijenta”, rekao je Smith. “Mi smatramo našom dužnošću da ovim američkim državljanima pružimo najbolju moguću njegu”.

Ljekari u izolacijskom odjelu, najvećem od četiri u zemlji, pregledati će Mukpoa kada stigne prije nego što započnu sa liječenjem.

Virus koji izaziva ebolu se ne širi zrakom i može se proširiti samo direktnim kontaktom sa tjelesnim izlučevinama – krvlju, znojem, povraćanjem, izmetom, urinom, pljuvačkom ili spermom – inficirane osobe koja već pokazuje simptome.

Oni su saopćili da će primijeniti naučene lekcije iz liječenja humanitarnog radnika Ricka Sacrea, kojeg su liječili u septembru.

Uspješno liječenje

Sacre je uspješno izliječen u odjelu u Nebraski i dozvoljen mu je povratak kući u Massachusetts nakon tri sedmice, 25. septembra.

“Iskreno, fokusiranje na liječenje simptoma je ključ za ove pacijente”, rekla je u petak doktorica Rosanna Morris.

Sacre je primio eksperimentalni lijek TKM-Ebola kompanije Tekmira Pharmaceuticals, kao i dvije transfuzije krvi drugog američkog humanitarca koji se oporavio od ebole u bolnici u Atlanti.

Vjeruje se da transfuzije pomažu pacijentima da se bore protiv virusa jer krv preživjelih sadrži antitijela za bolest.

Sacre je također dobio dodatnu njegu, uključujući tekućine isporučene intravenozno i agresivno liječenje elektrolitima.

U međuvremenu, u Dallasu je pacijent Eric Duncan u nedjelju naveden kao u kritičnom stanju. On je hospitaliziran sedmicu dana.

Doktor Tom Frieden, direktor saveznog Centra za kontrolu bolesti i prevencije, kazao je da je svjestan da se Duncanovo “zdravlje pogoršalo”, ali je odbio da pojasni njegovo stanje.

Duncan je iz Liberije u Dallas stigao 20. septembra i razbolio se nakon nekoliko dana.

Četiri člana porodice koji su udomili Duncana u njihovom stanu u Dallasu su zadržani u izolaciji, iako ne pokazuju simptome infekcije.

Deset osoba definitivno su imali blizak kontakt sa Duncanom a dodatnih 38 je možda bilo u njegovoj blizini kada je iskazao simptome, saopćili su zvaničnici.

Ranije u nedjelju su vlasti našle beskućnika koji je možda imao kontakt sa Duncanom, saopćila je Sana Syed, glasnogovornica uprave Dallasa.

Clay Jenkins, okružni sudija iz Dallasa, kazao je da je taj muškarac, kojeg nije identificirao, “osoba niskog rizika” i dodao je smješten u dom gdje će ga zdravstveni radnici svakodnevno moći posjećivati.

Izvor: Agencije


Povezane

Centar za nadzor i prevenciju bolesti u SAD-u posmatra stotinu osoba koje su bile u kontaktu sa Amerikancem oboljelim od ebole.

03 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO