Nobel za medicinu za otkriće ‘GPS-a’ u mozgu

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu pripada britansko-američkom znanstveniku Johnu O'Keefeu te norveškim znanstvenicima May-Britt Moser i Edvardu I. Moseru za otkriće stanica u mozgu koje su odgovorne za snalaženje u prostoru, objavio je odbor za dodjelu nagrada.

Radi se o unutarnjem „GPS sustavu“ mozga koji omogućava da znamo gdje se nalazimo, kako možemo stići s jednog mjesta na drugo i kako možemo pohraniti te informacije tako da ih možemo odmah aktivirati kada sljedeći puta prelazimo isti put.

Njihova otkrića riješila su zagonetku kako mozak stvar kartu prostora oko nas i kako se možemo kretati kroz složeno okruženje.

„Otkriće je riješilo problem koji je zaokupljao filozofe i znanstvenike stoljećima“, naveo je odbor švedskog Karolinska instituta u priopćenju o dodjeli nagrade vrijedne osam milijuna švedskih kruna (880.000 eura).

„Znanje o sustavu kojim mozak spoznaje prostor može stoga pomoći razumijevanju mehanizama koji su podloga pogubnog gubitka prostornog snalaženja koji pogađa ljude s Alzheimerovom bolesti“, dodao je odbor.

Dugogodišnja istraživanja

Godine 1971. John O'Keefe, znanstvenik s University Collegea u  Londonu, otkrio je prvu sastavnicu toga sustava za prostornu orijentaciju. Otkrio je živčane stanice u dijelu mozga hipokampusu koje se uvijek aktiviraju kad je pokusna životinja bila u određenom dijelu prostorije.

Druge su, pak, stanice bile aktivne kad je životinja bila u drugom dijelu prostorije.

O'Keefe je zaključio da te stanice zajedno stvaraju kartu sobe.

Više od tri desetljeća kasnije, 2005. godine, May-Britt i Edvard Moser, sa znanstvenog instituta u norveškom gradu Trondheimu, otkrili su drugi ključni dio moždanog sustava za prostornu orijentaciju.

Identificirali su drugu vrstu živčanih stanica, koje su nazvali rešetkaste stanice, a koje stvaraju sustav koordinata i omogućavaju precizno pozicioniranje i kretanje.

Par Moser peti je bračni par koji je dobio Nobelovu nagradu.

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju prva se koja je dodjeljuje svake godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO