Hong Kong deblokiran uprkos protestima

Državnim službenicima omogućeno da se vrate na radna mjesta u ponedjeljak (AP)
Državnim službenicima omogućeno da se vrate na radna mjesta u ponedjeljak (AP)

Demonstranti u Hong Kongu i dalje su na ulicama uprkos roku koji su im vlasti dale da prekinu proteste. Gužva u gradu se osjetno smanjila, što je omogućilo državnim službenicima da se vrate na posao.

Deseci radnika uputili su se u ponedjeljak ujutro prema kompleksu Centralnih vladinih kancelarija u okrugu Tamar, izvijestila je agencija AFP.

Grupa demonstranata je djelomično blokirala ulaz u kompleks s barikada, ali je ostavila prolaz da bi dužnosnici mogli proći.

Broj demonstranata se smanjivao iz dana u dan otkako je kampanja počela, a u ponedjeljak je dostigao najnižu tačku, budući da su se mnogi bojali da će policija koristiti silu kako bi ih rastjerala.

Nezadovoljstvo izborima

Leung Chun-ying, administrativni šef distrikta, upozorio je da će “preduzeti sve potrebne mjere kako bi vratio društveni poredak”, ukoliko ključne saobraćajnice ne budu slobodne u ponedjeljak.

Deseci hiljada demonstranata okupili su se na protestima širom Hong Kongu protekle sedmice, tražeći da lider distrikta podnese ostavku i ostvarivanje prava da biraju svog vođu na izborima 2017.

Najmasovnije proteste u Hong Kongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997. predvode hiljade studenata i građana, koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čovjeka tog grada 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. augusta su saopćile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći glasati za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

Učesnici demonstracija protive se zbog odluke Pekinga da kandidatima za najviše funkcije u Hong Kongu, na izborima koji će biti održani 2017. godine, kineske centralne vlasti moraju odobriti kandidaturu, navodeći da je Leung tako došao na vlast.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pregovori koji su trebali okončati višednevne proteste u Hong Kongu neće biti održani, zbog – kako objašnjavaju demonstranti – organiziranih napada na njihove pripadnike tokom prošle noći. Policija je uhapsila 19 osoba

Pregovori između demonstranata i gradskih vlasti Hong Konga koji su trebali da okončaju višednevne proteste neće se održati. Organizatori protesta odlučili su se na bojkot zbog, kako su naveli, “organiziranih napada” na demonstrante u toku noći. Policija je uhapsila 19 osoba.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO