Bez iznenađenja na slovenskim lokalnim izborima

Lokalne izbore u Sloveniji održane u nedjelju obilježila je mala izlaznost – 45,11 posto. Iznenađenja nije bilo: gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, uprkos istrazi koja se protiv njega vodi zbog korupcije, osvojio je i treći mandat, ali u Gradskom vijeću više nema većinu – nedostaju mu dva mandata.

U ostalim velikim gradovima također bez iznenađenja. Analitičari se ipak najviše bave Mariborom, u kojem u drugi krug ide Franc Klanger, koji je nepravosnažno osuđen za korupciju.

U Ljubljani – ništa novo. Jutarnja kafa novog-starog gradonačelnika i dogovori o prvim projektima u novom mandatu.

“Dobrodošli u Ljubljanu, najljepši grad na svijetu”, kaže Janković i dodaje da će biti još ljepši.

‘Nešto sebi, nešto Šarcu…’

Iako njegova stranka Pozitivna Slovenija na nedavnim parlamentarnim izborima nije prešla prag – on je u Ljubljani i dalje prvi.

“Infrastruktura je na prvom mjestu, onda još tri vrtića, škole za obnovit’, radimo na tri velika objekta na području kulture i na sportu. Ja sam proživio dosta napada, ali čekam sud da dokažem da tu nema nikakvih osnova”, kaže gradonačelnik.

Ima ili ne, građani su mu, čini se, već oprostili, izvještava iz Slovenije reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Vrlo mnogo je napravljeno za građane i turiste”, veli Ljubljančanka Ana.

“Mislim da bi gradonačelnik trebao biti neko ko nema nikakve prijave”, smatra njena sugrađanka Eva.

“Ovaj gradonačelnik je puno napravio za Ljubljanu, niko nije toliko napravio do sada. On je takav – nešto sebi, nešto Šarcu daje. Me razumijete? Ako je i uzeo za sebe, ja mu to ne zamjeram”, priča Ljubljančanka koja se nije predstavila.

Bez zamjerki je i najveći konkurent i nezavisni kandidat, direktor Ljubljanske filharmonije Damjan Damjanovič.

“Politički lik mora imati neki moralni autoritet… On [Janković] kaže da će sve pojasniti, da je nedužan, pa… vidjet ćemo”, kaže Damjanovič.

U Mariboru je ranije smijenjen bivši gradonačelnik Franc Kangler. U međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog korupcije. Sada su mu građani ponovno dali šansu – ide u drugi krug.

Na izbore je izašlo 37,84 posto građana Maribora. Aktuelni gradonačelnik Andrej Fištravec osvojio je 40 posto, a bivši Kangler gotovo 18 posto glasova.

‘To je ludilo…’

“To je zaista ludilo. Čovjeka odneseš granitnim kockama iz ureda i želiš ga nazad za gradonačelnika… To je, ja to mogu prepisati samo vinu, nemam objašnjenje”, čudi se Novica Mihajlović, komentator lista Finance.

U Celju, Kopru i Velenju odlučeno je u prvom krugu. Ostaju sadašnji gradonačelnici, koji svoje gradove vode već više mandata. Kranj i Novo Mesto idu u drugi krug. Vladajuća partija na državnom nivou, Stranka Mire Cerara, ukupno je u svih 212 jedinica lokalne samouprave osvojila 294 mandata, ili 11 posto.

“Na lokalnom noviu vladaju sitni banditi iz internata, bad boys. Na nacionalnom nivou vladaju štreberi, iz fakulteta i gimnazije, ljudi koji su super u svojoj profesiji, profesori, akademici… ali nemaju kontakte s ulicom i svakodnevnim ljudima”, rekao je Mihajlović.

Slovenci će ponovno odlučivati za dvije sedmice. U dvije trećine gradova i općina bit će održan drugi krug izbora.

Izvor: Al Jazeera