Pronađene masovne grobnice u Meksiku

Meksičke vlasti pronašle su masovnu grobnicu sa ugljenisanim ostacima desetaka osoba u predgrađu grada Iguala u državi Guerrero na jugu Meksika, nakon vala nasilja koje je rezultiralo smrću šest ljudi te nestankom 43 studenta.

Lokalni zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da su ostaci pronađeni u predgrađu u šest grobnih mjesta.

Inaky Blanco, tužilac u Guerreri, kazao je da će ostaci tijela biti poslani na forenzičnu analizu kako bi se utvrdilo da li su među njima i tijela nekih od nestalih studenata.

„U sljedećih nekoliko sati utvrdit ćemo uzrok smrti i broj tijela“, rekao je glasnogovornik državnog tužioca.

Iako ne postoji zvanična informacija o broju žrtava, Reuters je izvijestio da se radi o 20 tijela.

Član Nacionalnog komiteta za ljudska prava pri Vlada Meksika kazao je za Al Jazeeru da vjeruje da  ostaci tijela zaista pripadaju nestalim studentima.

Protest studenata

Reporter Al Jazeere Adam Raney, koji izvještava iz mjesta gdje su pronađeni grobovi, kazao je da su roditelji nestalih studenata natjerali zvaničnike da se više uključe u taj slučaj.

„Činjenica je da trebalo nekoliko dana da guverner razgovara s njima, a kada je to učinio, samo je krivio gradonačelnika Iguale koji je sada pobjegao iz grada. On je pod optužbom i sumnjom da je nekako učestvovao u otmici i nestanku 43 studenta“, javio je Raney.

Nekoliko stotina studenata protestovalo je sinoć ispred rezidencije guvernera Guerrera Anhela Agire, jer smatraju da su neki od njihovih kolega možda među pronađenim tijelima.

U Guerreru su uhapšena dva policajca pod optužbama za ubistvo dva studenta tokom sukoba prošlog vikenda.

U proteklih nekoliko godina širom Meksika pronađene su brojne grobnice usljed rasta nasilja povezanog sa narkoticima u kojem je od 2007. godine poginulo oko 100.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije