Papa Franjo sazvao vanrednu sinodu

Papa Franjo, sazvao je treću izvanrednu Sinodu.  Biskupi, vjernici i laici, njih više od 190, raspravljat će o najkontroverznijim temama u katoličkoj crkvi: abortusu, kontracepciji, homoseksualnosti i razvodu. Sinoda će trajati dva tjedna.

Iako je katolička crkva jedna od najstarijih institucija na svijetu, očekivanja od ove sinode su velika.

“Crkva se ne mijenja. Stavovi Crkve, oduvijek su bili isti”, kaže Renato Raffaele Martino, cardinal.

Stoga je Papa Franjo, prozvan kao papa reformist, prošle godine naložio provođenje ankete, čiji su rezultati ukazali da se većina katolika ne slaže sa stavovima crkve o seksu prije braka i kontracepciji.

“Okupljanja na sinodama nisu zamišljena da bi se raspravljalo o predivnim i pametnim idejama, ili da bismo vidjeli ko je pametniji. Sinode su zamišljene da bismo bolje hranili i čuvali kraljevstvo nebesko na zemlji, da pomognemo Bogu da ostvari svoj san, njegov voljeni plan za njegov narod. Na taj način nas Svevišnji moli da brinemo o porodici”, kazao je papa Franjo.

U centru pažnje

Obitelj kao nukleus ljudske zajednice, također će biti u centru pažnje. Talijanski kardinal Lorenzo Baldisseri pozvao je sudionike da ne pokušavaju nametnuti svoje stajalište te da traže istinu zajedno. No, unutar same crkve, suprotstavljanja između konzervativne i liberalne struje, sve su snažnija.

“Božji san uvijek se suprotstavljao dvoličnosti nekih njegovih sluga. Možemo upropastiti božiji san ako nismo vođeni  Duhom Svetim. Duh Sveti daje nam onu mudrost koja nadmašuje znanje i omogućava nam da radimo ljubazno s istinskom slobodom i skromnom kreativnošću”, poručio je papa Franjo.

Papa je 14. rujna u Rimu vjenčao dvadeset parova među kojima je nekoliko njih već živjelo u izvanbračnoj zajednici. Time je odaslao jasnu poruku da želi otvaranje Crkve prema vjernicima koji ne slijede sve doktrine.

U veljači je kazao da ljudima koji se razvedu, treba potpora, a ne osuda. Prošle godine, upitan je li moguća promjena u tretmanu razvedenih, papa je izjavio da je “vrijeme za milosrđe.”

Izvor: Al Jazeera