Izrael kritikuje plan Švedske da prizna Palestinu

Lieberman kazao da je Lofven najavio priznanje bez ikakvog prethodnog razumijevanja izraelsko-palestinskog konflikta (AFP)

Izrael je pozvao na razgovor švedskog ambasadora u Tel Avivu nakon što je novoizabrani premijer ove skandinavske zemlje obećao da će njegova Vlada priznati palestinsku državu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman kazao je da je takva izjavu švedski premijer Stefan Lofven dao “bez ikakvog razumijevanja izraelsko-palestinskog konflikta.”

„Ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman kazao je da žali što je novi premijer ishitreno dao izjavu o švedskoj poziciji kada je u pitanju priznavanje palestinske države, čini se prije nego što je imao vremena da dublje prouči to pitanje“, saopšteno je iz Liebermanovog ureda u nedjelju.

Dodaje se da će švedski ambasador u Izraelu Carl Magnus Nesser „biti pozvan na razgovore u ministarstvo vanjskih poslova u Jerusalemu“, međutim, nije navedeno kada.

Glasnogovornik švedskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je Nesser pozvan da dođe u ministarstvo u ponedjeljak.

Dogovor o dvije države

Lider socijaldemokrata Loftven, koji je pobijedio na izborima prošlog mjeseca, u svom inauguracijskom govoru rekao je da će nova Vlada lijevog centra priznati palestinsku državu i tako postati prva značajnija članica Evropske unije koja će poduzeti taj potez.

„Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može riješiti dogovorom o dvije države u skladu s međunarodnim pravom“, rekao je Lofven.

„Rješenje s dvije države zahtijeva obostrano priznavanje i volju za mirnim suživotom. Stoga će Švedska priznati državu Palestinu“, istakao je.

Ubrzo nakon takve najave Sjedinjene Države su upozorile kako bi svako „međunarodno priznanje palestinske države bilo preuranjeno“.

Palestinski predsjednik Mahmmoud Abbas označio je takvu najavu Švedske “velikom i časnom”, izrazivši nadu da će druge zemlje slijediti taj primjer, prenijela je zvanična palestinska novinska agencija WAFA. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012. godine, ali Evropska unija i većina njenih članica još to nije službeno učinila.

Izvor: Al Jazeera i agencije