Pakistan: Talibani objavili vjernost ISIL-u

Talibani su poručili da podržavaju ciljeve ISIL-a (EPA)

Pakistanski talibani objavili su danas vjernost grupi Islamska država Irak i Levant i naredili borcima širom regije da pomognu ovoj grupi u njihovoj kampanji za uspostavljanje halifata na Bliskom istoku.

“Braćo, ponosni smo na vaše pobjede. S vama smo u vašoj sreći i u vašoj tuzi”, navedeno je u subotu u saopćenju Shahidullaha Shahida, talibanskog glasnogovornika.

“U ova teška vremena, pozivamo na vaše strpljenje i postojanost, posebno sada kada su se vaši neprijatelji ujedinili protiv vas. Molimo vas da zanemarite vaša suparništva.”

“Svi muslimani svijeta mnogo očekuju od vas… mi smo sa vama, mi ćemo vam dati borce i svaku moguću podršku”.

Saopćenje je objavljeno na urdu, paštu i arapskom jeziku u danu kada su u Pakistanu izvršena dva napada.

Pakistanski talibani djeluju odvojeno od afganistanskih pobunjenika sa istim imenom, ali su u savezništvu.

Strah od nemira

Postoji bojazan od novih nemira u regiju pošto će se većina stranih vojnika povući iz Afganistana do kraja ove godine.

Brojne grupacije, poput mreže Hakani, mogle bi iskoristiti sigurnosni vaakum da bi ojačale pozicije u regiju.

Najmanje četvoro ljudi poginulo je, a više od 17 je ranjeno, u napadu bombaša samoubice u šiitskom kvartu u Quetti na jugoistoku Pakistana, saopćila je policija.

Iako za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, mediji podsjećaju da je u ovoj oblasti aktivna sunitska oružana grupa Lashkar-e-Jhangvi, poznata po oružanim i bombaškim napadima na šitske muslimane u kvartu Hazara u Quetti.

Prema saopćenju policije, bombaš samoubica se približavao lokalnoj pijaci, kada ga je, na kontrolnom punktu, zaustavila policija.

U tom trenutku, on je aktivirao eksploziv, prenio je AP.

Među poginulima je jedna žena, a dvije žene i četvoro djece među povrijeđenima, rekao je šef policije Abdur Razak Chima.

Najmanje šest osoba je ubijeno, a 17 ranjeno kada je bomba eksplodirala na autobuskoj stanici u sjeverozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Izvor: Agencije