Očajni Grci ponovno na ulicama Atine

Tisuće radnika, studenata i umirovljenika ponovno je na ulicama glavnog grada Grčke. Traže smjenu Vlade jer, kako tvrde, mjere štednje i nezaposlenost su im upropastili živote.

Opremljeni transparentima i zastavama sindikata, nezadovoljni građani Atene krenuli su prema Parlamentu, tražeći da Vlada hitno promijeni ekonomsku politiku.

S ovakvim mjerama štednje, tvrde, ne mogu dalje. Posebno umirovljenici, koji se žale na smanjenje primanja.

Ne žele živjeti od mrvica

“Smanjuju nam mirovine. Ne možemo živjeti s onim što nam daju. Neka oni probaju živjeti s tim novcima”, poručuje prosvjednica Andrianna Andriopoulou.

“Jedino rješenje za nezaposlenost je da svi izađu na ulicu i da se bore za svoja prava i sigurne poslove”, smatra umirovljenik Yannis Sokos.

Prosvjednici traže ukidanje pojedinih mjera štednje, ali i ukidanje zakona koji ne štite prava radnika, već samo poslodavaca.

“Ljudi ne mogu i ne žele živjeti od mrvica. Hoćemo naše živote nazad i borit ćemo se za njih”, kaže prosvjednik Manolis Charatsis.

Vladini pokušaji uvjeravanja bez rezultata

Vlada će u ponedeljak Parlamentu predstaviti proračun za iduću godinu. Premijer Antonis Samaras izjavio je krajem tjedna kako se nada da će Grčka izaći iz programa pomoći do 2016. godine.

Vlada je u više navrata, bez rezultata, pokušala uvjeriti predstavnike Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi trebali ukinuti pojedine mjere štednje i da se fokusiraju na oživljavanje ekonomije.

Grčka je do sada u okviru pomoći primila 240 milijardi eura za konsolidaciju proračuna i oporavak ekonomije.

Izvor: Al Jazeera i agencije