Borci ISIL-a nadomak Kobanija

Žestoke borbe vode se za strateški važan grad Kobani, blizu sirijsko-turske granice, nakon što su pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) uspjeli, poslije višetjedne ofenzive, da se približe na samo nekoliko kilometara od središta grada.

Kurdske snage, suočene s jakom topničkom vatrom, pozvale su sve Kurde iz regije da im pomognu u obrani grada.

Gusti oblaci dima vide se s turske granice, no zračni napadi međunarodne koalicije nisu zaustavili ISIL u napredovanju prema sjeveru Sirije, zbog čega je Turska dozvolila vojne upade preko njenog teritorija.

Bernard Smith o borbama za Kobani

Ipak, u pokušaju da prijeđu granicu i pomognu kurdskim snagama da obrane Kobani, turska policija suzavcem je zaustavila veću skupinu aktivista.

Poslanica prokurdske Narodne demokratske partije Sebahat Tuncel pozvala je Tursku da se uključi

„Pozivamo međunarodnu zajednicu, demokratske organizacije u Turskoj i tursku vladu da podrže borbu za Kobani i narod Kobanija“, rekla je Tuncel.

Pritisak na Ankaru raste, jer Turska jeste dozvolila vojne upade, ali još nije donijela odluku o konkretnoj intervenciji. To će učiniti, upozorava, ukoliko ISIL napadne grobnicu Sulejmana Šaha u Siriji.

„Nećemo oklijevati i odgovorit ćemo u slučaju da se tamo nešto dogodi. Četrdeset naših vojnika stacionirano je u toj zoni koji je turski teritorij. Ako netko dirne dlaku na glavi naših vojnika, Turska će sa svojom vojskom učiniti šta je potrebno i od tog će se trenutka sve promijeniti“, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Jedna skupina sirijskih Kurda je izbjegla iz svog sela i stigla do turske granice u blizini sela Buyuk Kendirci.

Turske snage su pojačale mjere sigurnosti na granici i nerijetko hicima u zrak upozoravaju okupljene skupine u blizini granice da se udalje.

Ubijeni deseci pripadnika ISIL-a

Iračko Ministarstvo obrane prethodno je priopćilo kako je u okviru operacija protiv ISIL-a u regijama Diyala i Kirkuk ubijeno najmanje 59, a ranjeno 15 pripadnika te skupine, te oslobođene dvije regije i 30 sela koje je kontrolirao ISIL.

U priopćenju se navodi da su nakon žestokih sukoba oslobođene regije Benat al-Hassan i Sheyh Amir te da su ISIL-u „zadani teški udarci“.

ISIL ubio britanskog humanitarca

Prethodna izvješća govore da je na kraju jučerašnjih kopnenih i zračnih operacija u regiji Diyala ubijeno najmanje 50 pripadnika ISIL-a i oslobođeno 30 sela.

Osim toga, najmanje devet pripadnika ISIL-a je ubijeno u zračnom napadu iračkih snaga na vojarnu u mjestu Beshir u Kirkuku, dok je njih najmanje 15 ranjeno.

Protesti u Londonu

Više stotina prosvjednika usprotivilo se u subotu u Londonu britanskim zračnim napadima u Iraku.

Dan nakon objave video snimke pogubljenja drugog britanskog taoca, kojeg su smaknuli pripadnici ISIL-a, povorka je krenula iz središta prijestolnice prema Downing Streetu iza transparenata „Ne za Irak 3“ i tražili prekid bombardiranja Iraka.

Britanski parlament je 26. rujna je velikom većinom usvojio prijedlog vlade kojim se „dozvoljava upotreba zračnih napada u Iraku protiv ISIL-a“.

Od tada lovci-bombarderi Tornado Royal Air Forcea su izveli više napada na položaje te skupine.

U petak je Cameron najavio raspoređivanje dva dodatna zrakoplova čime bi na osam narastao broj Tornada u toj operaciji.

UN osudio ubistvo humanitarca

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) oštro je osudilo brutalno ubojstvo britanskog humanitarca Alana Henninga, kojeg su ubili pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), ocijenivši taj čin „gnusnim i kukavičkim“.

Svjetska organizacija ističe kako to još jednom pokazuje brutalnost ISIL-a i ukazuje da su članice Vijeća sigurnosti uvjerene da „takav barbarski čin neće zaplašiti, već ojačati u odlučnosti države, posebno u pogođenoj regiji Sirije i Iraka, u zajedničkoj borbi protiv takvih skupina“.

„Ovaj zločin je tragični podsjetnik na sve veće opasnosti s kojima se suočavaju volonteri humanitarci svakoga dana u Siriji. Još jednom je pokazana brutalnost ISIL-a koji je odgovaran za tisuće zločina nad sirijskim i iračkim narodom“, poručila je Maria Cristina Perceval, argentinska veleposlanica u UN-u i v.d. predsjednica Vijeća sigurnosti.

Obitelj Henning izdala je priopćenje u kojem se navodi kako je „Alan bio pošten i brižan čovjek, zainteresiran za dobrobit drugih i bit će upamćen po onome što je radio“.

„Kao obitelj smo ponosni njime, onime što je postigao i ljudima kojima je pomogao. U ime cijele obitelji želim zahvaliti svima koji su vodili kampanju za njegovo oslobađanje, molili za njegov siguran povratak i koji su osudili one koji su ga oteli. Vaši napori su nam bili velika podrška i nalazimo utjehu u spoznaji koliko je ljudi bilo uz nas nadajući se najboljem“, poručila je obitelj Alana Henninga.

I američki predsjednik Barack Obama osudio je brutalno ubojstvo Henninga, obećavši da će SAD privesti odgovorne pred lice pravde.

Momčilo Pantelić o ISIL-ovim ubistvima stranaca

„Zajedno sa širokom koalicijom saveznika i partnera nastavit ćemo poduzimati odlučne akcije u uništavanju ISIL-a“, poručio je Obama te podsjetio kako je Henning došao pomagati u poboljšanju života građana Sirije te je njegova smrt veliki gubitak, kako za njih, njegovu obitelj, ali i građane Velike Britanije.

Ubojstvo je osudio i britanski premijer David Cameron, rekavši kako će britanska Vlada iskoristiti sva sredstva da pokuša doći do talaca koje drže priapdnici ISIL-a.

„Učinit ćemo sve što možemo, iskoristiti sva raspoloživa sredstva koja imamo da pokušamo doći do talaca, pomognemo im i uradimo sve što možemo da porazimo tu organizaciju koja je krajnje bezobzirna, bezosjećajna i divljačka u načinu kako se ophodi prema ljudima“, poručio je Cameron.

Cameron: Potrebno uništiti ISIL

Britanski premijer je dodao kako ubojstvo ukazuje na potrebu uništenja ISIL-a kojeg trenutno napadaju koalicijske snage.

„Ubojstvo Alana Henninga je apsolutno užasno, besmisleno i potpuno neoprostivo. Nema razine izopačenosti na koji se oni neće spustiti. Nikakvi apeli nisu urodili plodom“, rekao je Cameron.

Alan Henning je kao volonter vozio konvoj humanitarne pomoći u Siriju za jednu muslimansku humanitarnu organizaciju, a otet je prije 10 mjeseci.

Na sličan način i u sličnom okruženju pripadnici ISIL-a prethodno su ubili američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa te britanskog humanitarca Davida Hainesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije