Tužilaštvo traži smrtnu kaznu za Erica Freina

Eric Frein je nosio šajkaču s kokardom, a na ruci je imao amblem sa zastavom Srbije (EPA)

Eric Frein (31), osumnjičen za ubistvo policajca Bryona Dicksona u američkoj državi Pennsylvaniji, mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu, nakon što je uhapšen poslije skoro dvomjesečne potrage u planinama Pocono, javlja Tanjug.

Frein je osumnjičen da je 12. septembra ubio Dicksona iz snajpera, u blizini policijske kasarne u Pennsylvaniji.

Uhapšen je u četvrtak, 50-ak kilometara južno od mjesta gdje je napad izvršen, u blizini napuštenog hangara za avione u Tannersvillu.

Frein, koji je bio na listi najtraženijih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, predao se bez incidenta. U hangaru su pronađena dva komada naoružanja, a osumnjičeni u trenutku hapšenja nije nosio oružje.

Tužilaštvo je saopćilo da će za njega zatražiti smrtnu kaznu, prema optužnici za ubistvo prvog stepena i jednoj tački ubistva policajca.

Tužilaštvo navodi da bi mogao biti izveden pred sudiju tokom dana.

Opsjednutost istočnoevropskim armijama

Frein, pripadnik organizacije “Istočni vuk”, čiji članovi nastoje podražavati borbu vojnika sa istoka Evrope, izgleda je odavno planirao obračun s američkim organima reda i bjekstvo u šumu, komentiraju agencije.

Vlasti su ga prozvale samoukim stručnjakom za preživljavanjem sa željom za osvetom protiv policije.

Frein je bio odlično obučen za preživljavanje u prirodi i vjerovatno je unaprijed pripremio skladišta hrane, vode i ostalih potrepština na skrovitim mjestima.

Pripada grupi momaka koji učestvuju u simulaciji ratnih igara koja je opsjednuta armijama istočnoevropskih zemalja u periodu Hladnog rata.

“Mnogi od njih imaju uniforme tih vojski i proučavaju historiju tog perioda”, rekao je ranije policijski zvaničnik George Bivens, dodavši da je Frein putovao u Evropu u proteklih pet godina.

Na jednoj od fotografija koje je objavio Daily Mail, Frein nosi šajkaču s kokardom, a na lijevom rukavu amblem sa zastavom Srbije.

Izvor: Agencije