Pešmerge stigle u Kobani

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji i aktivista Mustafa Bani iz Kobanija rekli su da je deset vozila sa borcima Pešmergama i njihovim oružjem ušlo u grad.

Ranije je javljeno da je grupa kurdskih boraca Pešmerga, njih 150, prešla tursko-sirijsku granicu i krenula prema gradu Kobaniju.

U konvoju je više desetaka kamiona i džipova, a prate ga i oklopna vozila. Prevoze značajne količine oružja, uključujući i protivzračne mitraljeze, snajpere i ručne minobacače.

U borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pridružit će se prvoj grupi Kurda koji su u četvrtak ušli u taj grad.

Kurdskim borcima u Kobaniju pridružilo se i pedesetak pripadnika Slobodne sirijske vojske.

Istovremeno, iz Kobanija stižu vijesti da traju žestoki sukobi između grupe ISIL i zajedničkih snaga Slobodne sirijske vojske i Kurda.

Grupa ISIL okružila je grad prije više od 40 dana. Njeni borci do sada su odolijevali američkim zračnim napadima.

Erdogan: Koalicija treba djelovati i u drugim gradovima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je međunarodna koalicija protiv Islamske države irak i Levant previše usmjerena na sirijski grad Kobani, blizu turske granice, umjesto da obrati pažnju na ostala područja.

“Zašto Kobani, a ne ostali gradovi, poput Idliba, Hame ili Homsa, dok 40 posto iračke teritorije kontrolira ISIL?”, upitao je on na konferenciji za novinare poslije razgovora s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Parizu.

Erdogan je rekao da u Kobaniju ima samo 2.000 boraca i da je teško shvatiti ovakav pristup.

“Zašto koalicija ne djeluje u drugim zonama?”, upitao je turski predsjednik.

Hollande je kazao: ”Nije riječ samo o Kobaniju. Predsjednik Erdogan je upravu, postoje i drugi gradovi u Siriji, koji su pod prijetnjom ISIL-a. Za nas je Halep ključni grad. Poduzimamo korake da podržimo, kao što to uvijek kažemo, Slobodnu sirijsku vojsku i demokratsku opoziciju, kako bismo pružili sve što je neophodno u ovom izazovu. Ali, tu je, također, Kobani. Iako je stanovništvo napustilo grad, neophodne su reforme i vjerujemo kako će Turska dozvoliti te mjere”.

U međuvremenu je predsjednik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani naveo u saopćenju da je ta regija spremna poslati još boraca u Kobani ako bude trebalo.

Kurdske snage, potpomognute američkim avionima, bore se sedmicama protiv grupe ISIL u Kobaniju i okolini.

U kopnenim borbama za taj grad ubijeno je više od 800 osoba od 16. septembra, početka ofanzive ISIL-a.

Nastavljeni zračni udari

Pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Turske je dopustila prošle sedmice prolaz kroz svoju teritoriju borcima iz autonomne kurdske pokrajine u Iraku.

Američka Centralna komanda objavila je da su su u četvrtak i petak nastavljeni zračni udari na borce ISIL-a nedaleko od Kobanija.

U četiri napada nedaleko od granice s Turskom oštećene su borbene pozicije ove naoružane grupe, kao i jedan njen objekat.

U Iraku su također izvršena četiri zračna udara na položaje ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U konvoju Pešmerga nalaze se rakete tipa “katjuša”, topovi, drugo teško naoružanje i mnogo municije.

Published On 30 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO