Pala letjelica Virgin Galactica

Virgin Galactic prednjači u svemirskom turizmu (EPA)

Virgin Galactic je javio da je njihova raketa za svemirski turizam, SpaceShipTwo, pala u južnoj Kaliforniji.

Kompanija se oglasila putem Twittera: „Za vrijeme testa, letjelica je pretrpjela ozbiljnu anomaliju, koja je rezultirala gubitkom SpaceShipTwoa.“

Kompanija, koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson, nije saopćila šta se tačno desilo, osim da sarađuje sa vlastima da ustanovi uzrok nesreće.


Sarađivat ćemo s vlastima da saznamo uzrok nesreće, kažu iz Virgin Galactica

Policijski zvaničnici su kazali da je jedna osoba povrijeđena, a druga smrtno stradala.

Kopilot svemirske letjelice je poginuo u padu, dok je pilot, koji je iskočio, povrijeđen, rekao je glasnogovornik Ureda šerifa, Ray Pruitt. Pilot je pronađen i prevezen u lokalnu bolnicu, dodao je on.

Vatrogasna stanica Kern Countyja objavila je da njeni predstavnici idu na lokaciju u pustinji Mojave.

Virgin Galactic prednjači u industriji svemirskog turizma. Na svojoj internetskoj stranici su otvorili mogućnost rezervisanja turističkog putovanja u svemir po pojedinačnoj cijeni od 250.000 američkih dolara.

SpaceShipTwo je raketa koja se već dugo razvija u pustinjama sjeveroistočno od Los Angelesa, a njome bi trebala upravljati dva pilota.

Izvor: Agencije


Povezane

Turistički aranžman vrijedan stotinu hiljada dolara i koji traje svega šest minuta. Ko je avanturista sa vrlo dubokim džepom, ova vrsta putovanja mogla bi da bude pun pogodak. Riječ je o svemirskom turizmu. Dvije privatne kompanije već imaju više stotina rezervacija u SAD-u i u Evropi, a sada su na meti azijski bogataši.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO