Francuski centar liječenja ebole u Gvineji

Grupu stručnjaka čine ljekari, bolničari, psiholozi, farmaceuti i zdravstveni radnici (EPA)

Tim od 13 francuskih stručnjaka u subotu odlazi u Gvineju kako bi polovinom novembra instalirao i otvorio novi centar za njegu protiv virusa ebole, saopćila je francuska Vlada.

Grupa koja se sastoji od ljekara, bolničara, psihologa, farmaceuta i zdravstvenih radnika “će omogućiti instaliranje centra usred šumske oblasti u Gvineji, u Macenti”, izjavila je ministrica zdravlja Marisol Turen.

Macenta je “jedno od najvećih žarišta epidemije u Gvineji” i “nepristupačno je”, naglasila je ona, prenosi Fena.

Prema šefu misije, ljekaru Christophu Saviju, centar koji će se sastojati od šatora trebao bi početi raditi sa 30 do 50 kreveta, a maksimalni kapacitet će vjerovatno biti 80 kreveta.

Danas ne postoji centar za njegu oboljelih od ebole u Macenti, već “tranzitni” centar koji vode Ljekari bez granica (MSF), koji zatim šalju oboljele od ebole u centar u Gueckedou (na jugoistoku zemlje).

“Centar u Macenti je apsolutno neophodan, jer je epicentar epidemije Macenta, a kapaciteti u Gueckedouu su nedovoljni”, objasnio je Dr. Antoine Perrin, ljekar koji se vratio iz misije.

Finansijska pomoć

U okviru borbe protiv ebole u Africi Francuska je ranije saopćila da će deblokirati 20 miliona eura “hitne finansijske pomoći”, na prvom mjestu za finansiranje otvaranja centara za njegu.

Osim centra u Macenti, Pariz planira otvoriti još četiri centra za njegu oboljelih od ebole u Gvineji, bivšoj francuskoj koloniji, kao i jedan centar za specijalnu njegu za osoblje koje liječi oboljele u slučaju njihovog obolijevanja.

Ovim centrom, koji će biti blizu glavnog grada Conakry, upravljat će francuska vojska.

Prema posljednjem bilansu Svjetske zdravstvene organizacije, od izbijanja ebole početkom godine umrle su 4.922 osobe, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Siijera Leoneu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO