EU i NATO protiv izbora na istoku Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko podržava ideju da se Arsenij Jacenjuk nominira za novog premijera zemlje (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u telefonskom razgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su izbori u istočnoj Ukrajini planirani za nedjelju nelegalni, te da ih evropski čelnici neće priznati, rekao je glasnogovornik njemačke Vlade.

Merkel i Putin održali su zajedničku telefonsku konferenciju s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, rekao je glasnogovornik Georg Streiter.

On je rekao da su se tokom razgovora čula suprotna stajališta o nedjeljnim “takozvanim izborima” u samoproglašenim proruskim republikama Donjecku i Lugansku, prenosi Hina.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Merkel i Hollande naglasili su da se glasanje može održati samo u skladu s ukrajinskim zakonima”, rekao je glasnogovornik, dodajući da bi se održavanjem tih izbora prekršio sporazum iz Minska koji je prihvatila i Rusija, te dodatno zakomplicirali napori za rješavanje krize u istočnoj Ukrajini.

“Njemačka vlada neće priznati rezultate tih nelegalnih izbora”, rekao je glasnogovornik.

Evropski čelnici jedinstveni su u tom stavu koji su prihvatili na samitu prošle sedmice u Briselu, prenosi Reuters.

Kritika NATO-a

“Najavivši da će priznati rezultate izbora koje će održati separatisti na istoku Ukrajine, Rusija pokazuje da nastavlja svoje napore da destabilizira ovu zemlju”, izjavio je glavni sekretar NATO-a.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ove sedmice izjavio da će “Rusija naravno priznati rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora” koje u nedjelju organiziraju proruski pobunjenici na teritoriji pod njihovom kontrolom u regijama Donjecka i Luganska.

“Nadamo se da će izbori biti održani kako je dogovoreno i mi ćemo priznati naravno njihove rezultate”,  izjavio je on u utorak za  ruski časopis.

“Izjave ruskih zvaničnika prema kojima će Rusija priznati ove “takozvane” izbore pokazuju da Rusija nastavlja sa svojim naporima da destabilizira Ukrajinu”, izjavio je Jens Stoltenberg u saopćenju.

“Saveznice NATO-a i međunarodna zajednica jasno su saopćile da neće priznati ove takozvane izbore separatista”.

“Ovi ‘izbori’ koje organiziraju naoružane pobunjeničke i samoproglašene grupe potkopavaju napore koji se poduzimaju na pronalasku rješenja sukoba”, kritizirao je glavni sekretar NATO-a, koji optužuje Rusiju da je naoružala ove pobunjenike i poslala svoje vojnike da se bore na njihovoj strani, što Moskva demantira.

‘Kršenje zakona’

Za Stoltenberga, ovi izbori “krše ukrajinske zakone i u direktnoj su suprotnosti sa sporazumima iz Minska”.

Više od 3.700 ljudi poginulo je u sukobima u istočnoj Ukrajini, gdje se proruski pobunjenici bore protiv snaga ukrajinske Vlade. Od početka septembra na snazi je primirje koje često prekidaju oružani incidenti za koje se dvije strane međusobno optužuju.

Kako bi ublažila strahove separatista, Vlada Ukrajine je najavila da želi dati veću autonomiju svojim rusofonim regijama na istoku zemlje, te je obećala da će u decembru s tim ciljem održati lokalne izbore.

No proruski separatisti odlučili su održati svoje izbore u nedjelju kako bi svom vodstvu dali izborni legitimitet i izabrali zastupnike u parlamentima samoproglašenih “narodnih republika”.

Ranije je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao da podržava ideju da se Arsenij Jacenjuk nominira za novog premijera zemlje.

“Predložio sam da moja frakcija u Vrhovnoj radi [Parlamentu] nominira Jacenjuka za šefa novog kabineta”, napisao je na svom Twitter profilu Porošenko, prenosi Tanjug.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora, Blok Petra Porošenka osvojio je 22,16 posto glasova, dok je Narodni front predvođen Jacenjukom osvojio 21,83 posto glasova.

Predstavnici tri partije koje su ušle u Parlament na osnovu rezultata izbora sastat će se kasnije u petak da bi razgovarali o sastavu koalicije u Parlamentu.

Jacenjuk želi ostati premijer Ukrajine

Jacenjuk je ranije predložio formiranje koalicije europska Ukrajina i pozvao Blok Petra Porošenka za strateškog partnera.

Predložio je da u koaliciji sudjeluju i partije Samopomoć, Otadžbina i Radikalna partija Olega Ljaška.

Jacenjuk (40) je bivši ministar ekonomije i vanjskih poslova.

Ove sedmice izjavio je kako želi ostati premijer.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsjednik 25. augusta raspustio je Vrhovnu radu i zakazao izvanredne izbore.

Prijevremeni opći izbori u Ukrajini održani su prvi put od prošlogodišnjih protesta na trgu Majdan, koji su doveli do bijega iz zemlje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, nakon što je odbio potpisati sporazum koji bi zemlju približio integracijama u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije