Al-Aqsa otvorena za vjernike starije od 50 godina

Izrael je 1967. godine okupirao i pripojio Istočni Jerusalem, u kojem se nalazi kompleks Al-Aqsa (Getty Images)

Džamija Al-Aqsa ponovno je otvorena u Jerusalemu u prvim jutarnjim satima u petak za džumu – muslimansku sedmičnu molitvu, a pošto je u četvrtak zbog napetosti bila zatvorena.

Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab javio se ispred vrata Damaska, odnosno glavnog ulaza koji vodi do starog dijela okupiranog Istočnog Jerusalema.

„Unutra se nalazi džamija Al-Aqsa gdje su ranije muškarcima i ženama starijim od 50 godina omogućili da obave džumu. I niko više. Zapravo, prije nekoliko sati bilo je mnogo policijskih jedinica, govorim o hiljadama izraelskih policajaca raspoređenih u ovom dijelu grada koji je pod barikadama. Iza barikada su bili muškarci mlađi od 50 godina, koji su htjeli prići džamiji, ali im nije bilo dozvoljeno“, kazao je te dodao:

„Saznajemo da je došlo do manjih sukoba u nekim dijelovima Istočnog Jerusalema. Ali u kontrolnom punktu Kolumbija, koji je u okupiranoj Zapadnoj obali i jedan od glavnih načina da se dođe do Istočnog Jerusalema, došlo je do nereda s izraelskom policijom u kojem je osam Palestinaca povrijeđeno.“

Eskalacija napetosti

Izrael je u četvrtak donio rijetku odluku o zatvaranju kompleksa Al-Aqsa, zbog nove eskalacije napetosti nakon napada u kojem je ranjen jevrejski ultranacionalistički čelnik Yehua Glick te ubistva Palestinca osumnjičenog za taj napad, prenosi Hina.

Ulice Starog grada iznad kompleksa Al-Aqsa bile su mirne rano ujutro u petak.

Masa vjernika se okupila tek prije same molitve.

U džamije neće moći ući vjernici mlađi od 50 godina, jer je policija iz predostrožnosti odlučila zabraniti im pristup, kako bi “ograničila opasnost od incidenta”.

Odluka o zatvaranju trećeg islamskog svetišta, koje poštuju i Jevreji, bez presedana je od 1967. godine, objavila je agencija koja upravlja tim mjestom.

Strah od treće intifade

Izrael je 1967. godine okupirao i pripojio Istočni Jerusalem, u kojem je kompleks Al-Aqsa.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak zatražile da svi muslimani mogu ući u te džamiju i pozvale sve strane na suzdržanost.

SAD je također osudio pokušaj ubistva Yehude Glicka, desničarskog izraelskog čelnika, koji ima dvojno – američko i izraelsko državljanstvo.

Muataz Hijazi, 32-godišnji Palestinac osumnjičen za taj pokušaj ubistva, pokopan je tiho u četvrtak navečer u Istočnom Jerusalemu, objavila je policija.

Istočni Jerusalem nemiran je nekoliko mjeseci, a napetosti posljednje sedmice pojačale su strahovanja od treće intifade (pobune) Palestinaca protiv izraelske okupacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije