Vojska preuzela vlast u Burkini Faso

Vojska je u četvrtak navečer preuzela vlast u Burkini Faso, objavivši informaciju o raspuštanju Vlade i Narodne skupštine i uvodeći policijski sat.

Predsjednik afričke države Burkina Faso Blaise Compaore ranije je proglasio vanredno stanje u zemlji i raspustio Vladu kako bi smirio demonstracije koje bjesne Ouagadougouom, glavnim gradom ove zemlje.

U saopćenju predsjednika navodi se kako je povukao predloženi amandman koji mu je trebao donijeti još jedan mandat nakon 27 godina na vlasti.

“U ovim stravičnim momentima kojima narod svjedoči, želim da kažem demonstrantima koji su na glavnom trgu da sam primio njihovu poruku”, kazao je predsjednik.

“Raspustio sam Vladu i od danas stvaram uvjete za novu perspektivu”, naveo je on, a prenosi Anadolija.

Zapaljena zgrada Vlade

On je također pozvao vođe opozicije da intervenišu kako bi se zaustavili ulični protesti te ih pozvao na hitan dijalog o pronalaženju izlaza iz sadašnje krize.

Demonstranti u Burkini Faso ranije su provalili u zgradu Parlamenta dok je trajalo glasanje za izmjenu zakona. Zapaljena je i zgrada Vlade.

“Danas su čuli naš glas. Zatvaraju oči i uši već dugo vremena. Danas, 30. oktobra, historija se ponovno piše”, izjavio je jedan građanin.

„Sjednica Parlamenta u kojoj se glasalo za ustavne promjene je prekinuta, tim promjenama bi predsjedniku, koji je na vlasti već 27 godina, bio omogućen novi mandat. Međutim, to nije njihov jedini zahtjev. Traže i ostavku kompletne Vlade, jer smatraju da radi protiv njihove volje. Sukob sa policijom trajao je na ulici, koja ih je rastjerivala vodenim topovima.Poslije su krenuli i do zgrade državne televizije, a posljednje odredište bila je predsjednička palata“, izvjestio je reporter Al Jazeere iz Burkine Faso.

Burkina Faso je afrička zemlja poznata po proizvodnji pamuka i iskopavanju zlata, ali bez obzira na izvor ovih sirovina, i dalje je među najsiromašnijim državama svijeta.

Izvor: Al Jazeere