SAD traži pristup Al-Aqsi za sve muslimane

Sjedinjene Američke Države su zatražile da svi muslimani mogu ući u džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu i pozvale su sve strane da budu suzdržane dok raste napetost.

Džamija se “mora otvoriti svim muslimanskim vjernicima”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Ranije u četvrtak, izraelske vlasti zabranile su pristup džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu prvi put od 1967, što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas opisao kao ”objavu rata”.

Odluka je uslijedila nakon pokušaja ubistva ultradesničarskog rabina Yehuda Glicka.

Osumnjičeni Palestinac Mutaz Hijazi ubijen je u policijskoj akciji. Nakon toga, eskalirali su sukobi u nekoliko naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Izrael je u večernjim satima u četvrtak odlučio ponovno otvoriti Al-Aqsu, ali samo za muškarce starije od 50 godina, rekla je glasnogovornica policije.

“Veoma smo zabrinuti zbog porasta napetosti u Jerusalemu, prije svega u okolini Brdu Hrama”, kako Jevreji zovu mjesto gdje se nalazi Al-Aqsa, dodaje Psaki.

Ona je rekla kako je presudno da “sve strane budu suzdržane i odustanu od provokacija i sačuvaju status quo” u Al-Aqsi.

Psaki je osudila pokušaj ubistva Yehude Glicka, čelnika izraelske krajnje desnice koji ima dvojno, američko i izraelsko državljanstvo.

‘Objava rata’

Izraelsko zatvaranje džamije Al-Aqsa u Jerusalemu poslije pokušaja ubistva jevrejskog aktiviste predstavlja “objavu rata”, rekao je ranije Abbas.

“Takva opasna izraelska eskalacija je objava rata palestinskom narodu i njihovim svetim mjestima i arapskim i islamskim nacijama”, rekao je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh, prenosi AFP.

“Smatramo Vladu Izraela odgovornom za te opasne napetosti u Jerusalemu koje su dostigle vrhunac zatvaranjem džamije Al-Aqsa ovog jutra.”

Abbasov glasnogovornik je istakao kako je takva odluka opasna i kako će izazvati jačanje napetosti i nestabilnosti te dovesti do stvaranja negativne i opasne atmosfere.

“Država Palestina poduzet će sve zakonske mjere da Izrael postane odgovoran i zaustavi te napade”, dodao je.

Sukobi u Jerusalemu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naložio je danas “značajno povećanje” prisustva policije u Jerusalemu, nakon pokušaja ubistva Glicka.

“Naložio sam značajno povećanje snaga kao i sredstava (koja su im dostupna), tako da istovremeno možemo omogućiti sigurnost u Jerusalemu i zadržati status quo na vjerskim mjestima”, navodi se u saopćenju kancelarije izraelskog premijera, prenosi AFP.

Sukobi su izbili između izraelskih snaga sigurnosti i mladih Palestinaca u Istočnom Jerusalemu, dan nakon što je naoružani muškarac pucao i teško ranio prominentnog desničarskog jevrejskog aktivistu.

Izrael je objavio zatvaranje džamije Al-Aqsa nakon pucnjave u srijedu kada je ranjen Glick, koji se zalagao za veći jevrejski pristup veoma osjetljivom svetom mjestu.

Izraelsko Ministarstvo javne sigurnosti je ranije objavilo da ni jevrejskim ni muslimanskim vjernicima neće biti dozvoljen pristup kompleksu koji je zatvoren “do daljnjeg”.

Izraelska policija je u četvrtak iz vatrenog oružja usmrtila Mutaza Hijazija, Palestinca za koga je tvrdila da je odgovoran za napad na rabina rođenog u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvori Al Jazeere navode kako je Hijazi (32) ubijen u četvrti al-Thori u Istočnom Jerusalemu.

Česti sukobi

On je proveo više od 11 godina u izraelskom zatvoru, većim dijelom u samici, a oslobođen je 2012. godine, pokazuju podaci Udruženja palestinskih zatvorenika.

Ova dešavanja prijete daljoj eskalaciji nasilja u Jerusalemu, u kojem su trenutno veoma česti sukobi palestinskih demonstranata i izraelske policije.

Posljednja pucnjava desila se ispred lokacije konferencije, koja je promovirala jevrejski pristup svetom mjestu, kompleksu koji se nalazi na uzvišenju u starom dijelu Jerusalema.

Izraelski parlamentarac Moshe Feiglin kazao je kako je muškarac prišao Glicku ispred konferencije i razgovarao s njim na “hebrejskom s jakim arapskim akcentom”.

Potom je iz velike blizine pucao i pobjegao.

Izvor: Al Jazeera i agencije