Norveška šalje vojnike u Irak i Afganistan

Norveški vojnici neće učestvovati u borbama u Iraku i Afganistanu (EPA)

Norveška će tokom ove godine poslati 120 vojnika u Irak da se pridruže međunarodnoj kampanji protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćila je u četvrtak norveška premijerka Erna Solberg.

Norveški vojnici će pomagati u obuci lokalnih trupa u Iraku, prenosi AP.

U 2015. Norveška će i u Afganistan poslati 75 svojih vojnika.

Solberg naglašava da norveški vojnici neće učestvovati u borbama u navedenim zemljama već će isključivo obučavati i pomagati lokalne snage sigurnosti, prenosi Tanjug.

Molba za pomoć

Opisujući napade pripadnika ISIL-a na civile i djecu šokantnima, Solberg je istakla kako Norveška nije mogla ostati ravnodušna prema molbama Iraka za međunarodnu pomoć.

Očekuje se da će norveški vojnici u Iraku biti stacionirani u centrima za obuku u kurdskom regionalnom sjedištu Erbilu i u Bagdadu.

Norveški vojnici u Afganistanu bi trebali biti raspoređeni u Kabulu i oko njega.

Zračni udari koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama na položaje ISIL-a počeli su u augustu kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje potisnuti borce grupe Islamska država Irak i Levant.

Američki državni sekretar John Kerry je istakao kako je više od 60 partnera posvećeno američkim naporima da se porazi ISIL, koji je proglasio halifat na dijelovima Iraka i Sirije koje kontrolira.

Izvor: Agencije