Njemačka uvodi putarinu stranim vozačima

Iznos putarine zavisit će od veličine motora i utjecaja vozila na okoliš, a najveći će iznos biti 130 eura godišnje (EPA)

Vlada Njemačke najavila je uvođenje naplate putarine, zbog koje će strane vozače vožnja tamošnjim autocestama koštati i do 130 eura godišnje.

Tom mjerom, iznesenom u nacrtu zakona, Njemačka sebi želi olakšati finansiranje održavanja saobraćajne infrastrukture kojom se koriste milioni stranih vozila, ali joj prijeti pravna bitka s Briselom, jer Evropska unija ne želi dopustiti diskriminaciju vozača koji nisu Nijemci.

Nakon višemjesečne burne rasprave između Kršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i njene sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije iz Bavarske, ministar saobraćaja Alexander Dobrindt odbacio je prvobitnu zamisao da se poveća naknada za sve ceste.

Ipak je ostao pri tvrdnji da putarina neće donijeti nove troškove njemačkim vozačima, jer će im se omogućiti kompenzacija već postojećim porezom na motorna vozila.

Dobrindt, istaknuti član CSU-a, uvjeren je da nacrt zakona o naplati putarine ne diskriminira strane vozače i da će izdržati moguću sudsku tužbu.

“Naknada za infrastrukturu je razumna, poštena i pravedna”, utvrdio je, dodajući da će prihod od putarine biti korišten samo za modernizaciju njemačkih autoputeva i glavnih puteva.

Naplaćivanje putarine od 2016.

Naplaćivanje putarine trebalo bi početi 2016. godine, a vozači će je plaćati internetskom registracijom svojih tablica.

Stranci će je moći plaćati i na benzinskim pumpama.

Iznos putarine zavisit će od veličine motora i utjecaja vozila na okoliš, a najveći će iznos biti 130 eura godišnje.

Strancima je omogućeno plaćanje povremenog korištenja autoputeva, pa će za 10 dana morati izdvojiti 10 eura, a za dva mjeseca 22 eura.

Registracijske tablice na automobilima će biti elektronski pohranjene čim se plati putarina, a kamere kraj ceste će otkrivati neplatiše.

Njemačka na gotovo 13.000 kilometara autoputeva već naplaćuje putarinu kamionima prema pređenoj udaljenosti, ali lična vozila i dalje voze besplatno.

Resorni ministar očekuje da će prihod od naplate putarina stranim vozačima iznositi približno 500 miliona eura, nakon odbijanja troškova naplate.

Izvor: Agencije