Napori za spas 18 zatrpanih turskih rudara

I dalje se na mjestu nesreće nalazi blizu 400 spasilaca (EPA)

Sve je manje nade da će 18 rudara iz poplavljenog rudnika mrkog ugljena u Ermeneku na jugoistoku Turske biti izvučeno, potvrdio je turski ministar energetike Taner Yildiz, dok spasilačka operacija ulazi u treći dan.

“Vrijeme istječe. Moram reći da nada nestaje kada je riječ o 18-orici naše braće rudara. To nije samo zbog vode. To je zbog tona blata i otpada koji su se survali u jame”, rekao je Yildiz, koji se nalazi na mjestu nesreće u provinciji Karaman, na jugoistoku Turske.

Ministar Yildiz je izjavio kako su sve ekipe u punom kapacitetu radile i protekle noći te da i dalje ispumpavaju vodu u pokušaju da dođu do zarobljenih rudara.

Dodao je da su velike količine vode u rudniku oštetile jamske stupove i da je na pojedinim mjestima došlo i do manjih odrona.

“Na ispumpavanju vode iz rudnika nismo imali problema. Na mjestima iz kojih smo ispraznili vodu došlo je do obrušavanja ugljena i oštećenja stupova. Zato moramo prvo izbaciti vodu i te nanose ugljena i šljunka, a potom i osigurati prostor u jami. Vrijeme odmiče i moram reći da su nam smanjene nade”, kazao je Yildiz.

Brojne spasilačke ekipe

Jedan od spasilaca Ali Aslan je kazao da, uporedo s izbacivanjem vode iz rudnika, rade i na osiguravanju jamskih prostorija.

“Razina vode je smanjena, ali je i dalje jama u vodi. Ne radim u ovom rudniku, ali tu sam kako bih pomogao kolegama. Voda je počela prodirati dok su ručali i nisu uspjeli pobjeći van. Mislim da do ovoga ne bi došlo da su rudari ručali izvan jame. I dalje imamo nadu i nastavljamo s radom”, rekao je Aslan.

Rudarska nesreća koja se dogodila u utorak posljednja je u nizu sličnih koje su pogodile Tursku, nakon što je u eksploziji u rudniku uglja u Somi u svibnju poginuo 301 rudar.

I dalje se na mjestu nesreće nalazi blizu 400 spasilaca, koji nastoje izvući, kako se procjenjuje, najmanje 12.000 tona vode koja je prodrla u okno i razorila njegove zidove.

Izvlačenje vode će potrajati

Koristi se oprema za traganje i spašavanje, ali i snažni motori i crijeva za izvlačenje vode iz potopljenog okna.

Strahuje se da bi izvlačenje vode moglo potrajati.

U trenutku nesreće iz rudnika je evakuirano 40 rudara, a spasilačke službe su kasnije izvukle još njih 16.

Uprava rudnika je u međuvremenu potvrdila da se u poplavljenoj jami rudnika i dalje nalazi 18 rudara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu posjetili su u srijedu mjesto nesreće, pokušavajući pokazati kako postoji dobra organizacija spasilačkih napora, naveo je AFP.

Erdogan je svojedobno oštro kritiziran zbog odgovora na nesreću u Somi, kada je izjavio da je “takva katastrofa dio posla”, uspoređujući je s rudarskim nesrećama u Velikoj Britaniji u 19. stoljeću.

Izvor: Agencije