Libijac može tužiti Britaniju zbog otmice i izručenja

Belhaj traži samo simboličnu odštetu od jedne funte i izvinjenje britanskih vlasti (AFP)

Abdul Hakim Belhaj je dobio pravo da tuži Vladu Ujedinjenog Kraljevstva zbog njegove otmice i izručenja.

Sud je donio odluku da libijski izgnanik, koji je avionom prebačen u Tripoli, gdje je bio mučen, može tužiti Vladu, iako je ona to pokušala zaustaviti

Libijski političar, koji je otet u zajedničkoj operaciji  obavještajnih agencija MI6 i CIA, pozdravio je odluku žalbenog suda.

Godine 2004, Abdul Hakim Belhaj i njegova supruga, Marokanka Fatima Bouchar, tajno su avionom prebačeni u Tripoli, gdje su Belhaja mučile snage sigurnosti Muammara Gaddafija. Navodno su i britanski obavještajci učestvovali u njegovom ispitivanju.

Belhaj (48) je iz Libije rekao za britanski Guardian: “Uvijek sam vjerovao u britanski pravosudni sistem. Donesena je prava odluka. Osjećam kao da se približavam trenutku postizanja pravde u mom slučaju”.

Žalbeni sud je u četvrtak odlučio da se proces može nastaviti uprkos pokušajima Vlade da ga ospori na osnovu Zakona o državnoj doktrini, tvrdeći da sudovi ne mogu provoditi istrage o tome šta se desilo jer je uključena strana država.

Britanske vlasti razmatraju da li će se žaliti na ovu odluku suda.

U presudi je navedeno da iako će u procesu o izručenju otetog para vjerovatno zahtijevati da britanski sud procijeni grešku koju su počinili libijski i agenti CIA-e, to nije razlog da se zabrani tužba protiv Vlade.

Brojni optuženi

Libijski par je podnio tužbu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova, Jacka Strawa, bivšeg direktora MI6 za borbu protiv terorizma, Sir Marka Allena, ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova te MI5.

Belhaj je bio zatočen u zatvoru Tajoura, u blizini Tripolija, gdje je, prema njegovim riječima, bio lancima privezan za prozor, uskraćen mu je san, tukli su ga, okačili su ga da visi sa zidova i bio je zatvoren u samicu. On tvrdi da su ga također ispitivali i britanski obavještajci koji su dolazili u njegovu ćeliju.

“Dva ili tri puta, delegacija oficira MI6 me posjetila u Tajourau. Postavili su mi razna pitanja, ali dok se to odvijalo, pokušao sam na svaki način da im pokažem da sam žrtva lošeg postupka u zatvoru. Siguran sam da su me razumjeli, ali nisam vidio nikakvu reakciju od njih.”

“Libijske snage sigurnosti su htjele da Britanci pošalju druge libijske disidente nazad u Tripoli. Libijska obavještajna služba je htjela da me natjera da svjedočim protiv drugih ljudi, uključujući Libijce koji žive u Britaniji i imaju državljanstvo Ujedinjenog Kraljevstva, što je zastrašujuće”.

Belhaj traži samo simboličnu odštetu od jedne funte i izvinjene britanske Vlade. “Ne želim da se svetim za ono što se desilo”, objasnio je on. “Želim da izgradim odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom od početka. Normalno je da ljudi žele pravdu da isprave loše što im se desilo. Veoma smo zahvalni Britancima što su stali uz nas kada smo se riješili Gaddafija. Moja vjera u britanski pravosudni sistem je vraćena”.

Izvor: Agencije