Irak: Tijela 150 ljudi pronađena u grobnici

Tijela 150 pripadnika iračkog sunitskog plemena koji su se borili protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pronađena su u jednoj masovnoj grobnici, saopćili su zvaničnici snaga sigurnosti.

Pripadnici ISIL-a odveli su muškarce iz njihovih sela u grad Ramadi, gdje su ih sinoć ubili i zakopali, rekao je neimenovani zvaničnik centra za policijske operacije i još jedan sigurnosni izvor, prenosi Reuters.

U odvojenom slučaju, očevici su naveli da su pronašli 70 tijela pripadnika istog plemena Albu Nimr u blizini gradića Hit u sunitskoj provinciji Anbar, ali tamošnji sigurnosni zvaničnici nisu, za sada, dostupni za komentar.

Sunitske žrtve

Većina žrtava pronađenih nedaleko od Hita bili su članovi policije ili sunitskih snaga koje se nazivaju “Sahwa” (Buđenje).

Vođe plemena Albu Nimr kažu da su žrtve i u jednom i u drugom slučaju bili neki od 300 muškaraca starih između 18 i 55 godina koje su pripadnici ISIL-a oteli ove sedmice.

Iračka vlada na čelu sa šiitima traži od sunitskih plemenskih lidera da podrže oružane snage u ratu protiv boraca ISIL-a.

Izvor: Agencije