Egipat zabranio rad savezu protiv puča

Savez je bio predvodnik masovnih protesta širom Egipta (Anadolija)

Vijeće ministara Egipta je donijelo odluku da se Nacionalni savez protiv vojnog udara, kao i njen politički ogranak Partija nezavisnosti, stave na listu zabranjenih organizacija, a ta odluka je potvrđena u njihovom Službenom listu.

Sud u Kairu je 23. septembra donio presudu o stavljanju Nacionalnog saveza na listu zabranjenih organizacija u zemlji i tu odluku proslijedio Vladi.

Vlada premijera Ibrahima Mihliba se 16. oktobra izjasnila da će ispoštovati tu sudsku odluku, što je i ozvaničeno objavljivanjem u Službenom listu.

Savez protiv vojnog udara je s aktivnostima počeo 28. juna 2013. godine, a borio se, između ostalog, protiv svrgavanja prvog egipatskog predsjednika izabranog na demokratskim izborima, Muhameda Mursija.

On je registriran 8. jula prošle godine pod nazivom Islamski nacionalni savez za Egipat.

Savez je okupio gotovo 30 grupa, organizacija i političkih partija, protivnika svrgavanja Mursija sa vlasti, a kasnije je preimenovan u Nacionalni savez za odbranu suvereniteta i protiv vojnog udara.

Predvodnik protesta u Egiptu

U proteklom periodu je Savez je bio predvodnik masovnih protesta širom Egipta, a u njegovom sastavu su djelovali brojni uglednici iz svih oblasti društva.

Do unutrašnjih previranja i nesuglasica u Savezu došlo je u augustu ove godine, kada je nekoliko grupa i partija istupilo iz njega.

Generalni sekretar Partije nezavisnosti i glasnogovornik Saveza Mejdi Kurkur je uhapšen 2. jula ove godine i nalazi se u zatvoru Tora.

Egipttske vlasti procesuiraju većinu članova Saveza zbog članstva u pokretu Muslimanska braća, čije aktivnosti su također ranije zabranjene.

Izvor: Agencije