Dubai gradi najviše tornjeve blizance na svijetu

Dubai je početkom godine najavio pokretanje projekta za izgradnju grada sa tematskim parkovima i hotelima (Getty Images)

Emirat Dubai saopćio je kako planira izgraditi dva najveća tornja blizanca na svijetu, pokazujući da su na putu da ostvare novi rekord u svijetu divovskih zgrada, nakon što je Burj Khalifa International zauzeo prvo mjesto na listi najvećih zgrada na svijetu (828 metara).

Britanski list The Times navodi kako će visina ovih tornjeva iznositi više od 600 metara, što će nadmašiti visinu tornjeva Petronas u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru (452 metara), koji su prema visini odmah nakon tornjeva Svjetskog trgovačkog centra, srušenih u napadima 11. septembra 2001. godine.

Dubai je početkom ove godine najavio pokretanje projekta za izgradnju grada s tematskim parkovima i hotelima, u kojem će se nalaziti i najveći trgovački centar na svijetu Mall of the World, kako bi se na taj način pomoglo intenziviranju poslovanja na tržištu dionica i nekretnina u Dubaiju.

Upozorenje MMF-a

Novi kompleks moći će primiti milione posjetitelja godišnje.

U centru će se nalaziti hodnici dužine sedam kilometara, koji će povezivati objekte tokom zime, ali će biti pokriveni i klimatizirani tokom ljeta.

Dubai se još oporavlja od dužničke krize koju je pretrpio 2009. godine.

Međunarodni monetarni fond upozorio je kako bi novi projekt mogao dovesti do novog ciklusa recesije, ali zvaničnici kažu da se mogu nositi s rizikom, kao i da jaka ekonomija Dubaija pruža pomoć institucijama povezanim s Vladom na reprogramiranju duga.

Izvor: Agencije