Australija zabranila odlaske u Irak i Siriju

Premijer Australije kaže da stotinjak Australaca pruža finansijsku pomoć građanima koji odlaze na Bliski istok (EPA)

Australija je pooštrila svoje antiterorističke zakone, zabranivši od sada svako putovanje u zemlje koje se smatraju žarištima međunarodnog terorizma, u nadi da će spriječiti svoje građane da idu u borbe u Siriju ili Irak.

Blizu 70 Australaca je već otišlo na Bliski istok boriti se protiv grupa kao što je Islamska država Irak i Levant (ISIL), što je izazvalo zabrinutost Canberre.

Cilj amandmana na antiterorističke zakone koji je predložila vlada je da kazni svako putovanje bez vrijednog razloga u zonu koja je proglašena zonom aktivnosti neke neprijateljske terorističke organizacije.

Zatvorske kazne

Najveća kazna će biti deset godina zatvora.

“Amandman o stranim borcima, koji je danas [četvrtak] usvojio Parlament, prije svega će olakšati gonjenje Australaca koji su se borili u redovima terorističkih grupa u inozemstvu”, izjavio je premijer Tony Abbott.

Premijer je ocijenio pred Parlamentom da stotinjak Australaca pruža finansijsku pomoć građanima koji odlaze na Bliski istok ili regrutira nove borce.

Precizirao je da se “dvadesetak osoba koje su se borile na strani terorističkih grupa vratilo u Australiju i da su pasoši 70 Australaca poništeni”.

Izvor: Agencije