Pripadnici ISIL-a ubili britanskog humanitarca

Henning je prevozio konvoj pomoći u Siriju u ime muslimanske humanitarne organizacije (Arhiva)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je videosnimak koji navodno prikazuje ubistvo humanitarnog volontera Alana Henninga, javlja Reuters.

Na snimku je navodno prikazano ubistvo 47-godišnjeg Henninga, vozača taksija iz Ecclesa u blizini Manchestera.

Na snimku se također vidi drugi muškarac, za kojeg maskirani pripadnik ISIL-a tvrdi da je Amerikanac Peter Kassig.

Nakon što je objavljena vijest o videosnimku, britanski premijer David Cameron se oglasio na Twitteru porukom: ”Brutalno ubistvo Alana Henninga od strane ISIL-a pokazuje kakvi su barbari ovi teroristi. Njegova supruga i njihova djeca su u mojim mislima”.

Cameron je kazao u saopštenju da će britanske vlasti  učiniti sve što mogu kako bi uhvatili ubice i izveli ih pred lice pravde.

Videosnimak je na internetu pronašao SITE, privatna organizacija za monitoring mogućih terorista, prenosi AFP.

Snimak, nazvan ”Još jedna poruka Americi i njenim saveznicima”, počinje sa izvještajem o odluci birtanskog Parlamenta da odobri zračne napade na ciljeve ISIL-a u Iraku.

Zatim Henning izgovara riječi: ”zbog odluke našeg Parlamenta da napadne Islamsku državu, ja kao pripadnik britanskog naroda ću sada platiti cijenu.”

Poruka Cameronu

Maskirani pripadnik ISIL-a s britanskim naglaskom obraća se Cameronu, tvrdeći da je krv ranije ubijenog britanskog humanitarca Davida Hainesa na njegovim rukama, a da će za Henningovu smrt odgovornost snositi britanski Parlament.

Na videosnimku je prikazan i čovjek za kojeg ISIL tvdri da je Peter Kassig, 24-godišnji američki humanitarni radnik koji je nestao u Siriji.

Pripadnik ISIL-a upozorava američkog predsjednika Baracka Obamu da će nakon američkog bombardovanja ciljeva ISIL-a biti još ubistava Amerikanaca.

Henning, koji je kao volonter vozio konvoj humanitarne pomoći u Siriju u ime muslimanske humanitarne organizacije, otet je prije 10 mjeseci.

Njegova supruga Barbara ranije je apelovala  na otmičare da ga oslobode.

Videosnimak je objavljen nakon što su pripadnici ISIL-a ubili američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa te britanskog humanitarca Davida Hainesa u sličnom okruženju i na sličan način.

Izvor: Agencije