UN: Upitna posvećenost Izraela mirovnom procesu

Jevrejska naselja potkopavaju budućnost Palestine, smatraju Palestinci (AFP)

Odluka Izraela da ubrza planiranje izgradnje blizu 1.000 novih stambenih jedinica za naseljenike u Istočnom Jerusalemu ozbiljno dovodi u pitanje posvećenost Izraela miru sa Palestincima, izjavio je viši zvaničnik Ujedinjenih naroda.

Izraelski državni zvaničnik rekao je ranije ove sedmice da će premijer Benjamin Netanyahu ubrzati pripreme za nove domove naseljenicima u Istočnom Jerusalemu.

Izraelski planovi, zajedno sa zabrinutošću Palestinaca o jerusalemskim svetištima, natjerala je Palestince da zatraže od Jordana da sazove vanredni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s nadom da će njenih 15 članica osuditi skorašnje postupke Izraela. Diplomate kažu da Vijeće vjerovatno neće poduzeti nikakve akcije.

“Ako se nastave, ovi planovi bi još jednom ozbiljno doveli u pitanje izraelsku posvećenost postizanju trajnog mira sa Palestincima, jer nova naselja prijete samoj stabilnosti buduće Države Palestine”, kazao je nakon sastanaka Jeffrey Feltman, zamjenik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja.

‘Narušavanje budućnosti’

Palestinski posmatrač Riyad Mansour kazao je da izraelska naselja već narušavaju buduću palestinsku državu, čija prijestolnica će biti, kako je rekao, Istočni Jerusalem.

“Svakog dana se teritorijalna granica i integritet naše države fragmentiraju i potkopavaju. Takvim nezakonitim radnjama, ozbiljno se smanjuje održivost rješenja sa dvije države”, dodao je.

Također se požalio na izraelski pristup u vezi s Jerusalemom, uključujući svetišta kao što su Hram na brdu i džamija al-Aqsa.

“Jerusalem je pod opsadom”, Mansour je kazao, dodavši da izraelske provokacije kod džamija al-Aqsa i Kupola na stijeni “prijete pokrenuti još jedan ciklus nasilja”.

Izraelski ambasador Ron Prosor je odbacio Mansourove kritike, kazavši članicama Vijeća da Palestinci propagiraju “poluistine, mitove i čiste laži o Izraelu”.

“Ovdje sam da prenesem jednu jednostavnu istinu: Narod Izraela nije okupator i mi nismo naseljenici”, kazao je.

“Izrael je naš dom i Jerusalem je vječna prijestolnica naše suverene države.”

On je držao Bibliju, za koju je rekao da detaljno opisuje 4.000 dugu historiju Jevreja u Izraelu.

Odbacivanje kritika

Prosor je također odbacio kritike izraelskih naselja.

“Mnogo govori to da je međunarodna zajednica razjarena kada Jevreji grade domove u Jerusalemu, ali ne kažu ni riječ kada su Jevreji ubijeni jer žive u Jerusalemu”, kazao je on. “Licemjerje je užasno.”

Sjedinjene Američke Države, izraelski principijelni saveznik i zaštitnik u Vijeću sigurnosti, kritizirale su naselja i nazvale ih provokatorskim i nezakonitim.

Od kraja rata u Gazi u augustu, tenzije su stalno rasle u istočnom, arapskom, dijelu Jerusalema, a gotovo svaku noć izbijaju sukobi između izraelskih snaga sigurnosti i palestinskih demonstranata koji bacaju kamenje i flaše napunjene benzinom.

Glavni uzrok bijesa je rastući broj posjeta ortodoksnih Jevreja, uključujući neke političare, na izdignutom objektu od mramora i kamena na kojem je smještena Kupola na stijeni i džamija al-Aqsa, treće najsvetije mjesto u islamu.

Netanyahu je više puta obećao da se neće promijeniti status quo u vezi s upravljanjem najsvetijeg mjesta u Jerusalemu, iako njegovo uvjeravanje nije smanjilo palestinske strahove.

Izvor: Agencije