Turska: Zarobljenim rudarima prijeti voda

U momentu nesreće iz rudnika evakuirano 40, a naknadnim akcijama još 16 rudara (Anadolija)

Uprava privatnog rudnika u Ermeneku na jugu Turske saopćila je da se u poplavljanom rudniku trenutno nalazi 18 zarobljenih rudara, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz je izjavio da je nivo vode iznad nivoa u kojem su rudari i da je rad brojnih spasilačkih timova, uključujući i ronioce veoma otežan, javlja Anadolija.

Spasilačke ekipe pod vodstvom Vladinog Ureda za vanredne situacije (AFAD) neprekidno rade na oslobađanju podzemne vode koja je jučer prodrla u jamu mrkog uglja u Ermeneku iz kojeg je u momentu nesreće evakuirano 40, a naknadnim akcijama još 16 rudara.

Tehničke službe su saopćile da se u potopljenoj jami i dalje nalazi 18 unesrećenih rudara.

Ministar Yildiz je istakao da su ronioci silazili nekoliko metara u jamu i utvrdili da je vidljivost smanjena na manje od jednog metra te da su povučeni zbog lične sigurnosti jer nema smisla roniti u tim uvjetima.

Ističući da ekipe i dalje užurbano rade na ispumpavanju vode iz jame, Yildiz je kazao da je iz Istanbula dopremljena još jedna pumpa velikog kapaciteta i da je već aktivna.

“Neprekidno radimo i što prije moramo izvući vodu. Svaki protekli čas je veća opasnost za unesrećene rudare. Vrijeme u tom kontekstu radi protiv nas. Svaka protekla minuta smanjuje naše nade. Trenutno je nivo vode iznad nivoa gdje se nalaze rudari. Nažalost, situacija je takva”, kazao je Yildiz.

Opasnost od obrušavanja

Na upit novinara o uzrocima nesreće kazao je da je sada prioritet doći do rudara, a da će to pitanje biti predmet detaljne istrage.

“Ne možemo dati nikakvu vremensku odrednicu kada bi mogli doći do rudara, ali otvoreno kažem da nam posao nije nimalo lagan”, rekao je Yildiz.

Prilikom posjete rudniku, turski premijer Ahmet Davutoglu je rekao da će uzroci nesreće biti otkriveni kada se voda isprazni.

“Ukoliko se utvrdi bilo kakva odgovornost uprave rudnika ili bilo koje institucije, to će biti procesuirano”, poručio je Davutoglu.

Ukazujući na činjenicu da se u mnogim rudnicima u Turskoj i dalje radi sa zastarjelom i nemoderniziranom opremom, Davutoglu je kazao da je neophodno da se u cijeloj zemlji obnovi tehnologija i oprema u rudnicima, javlja Anadolija.

Ministar komunikacija, transporta i pomorstva Lutfi Elva  je izjavio da nije riječ o običnoj vodi u jami, već o podzemnim vodama koje su sada pretvorene u masu mulja i predstavljaju dodatnu opasnost obrušavanja unutar rudnika. Dodao je da je to i razlog što pumpe često bivaju začepljene i ispumpavanje otežano.

Ističući da je trend nivoa u opadanju, ministar Elvan je kazao da je nivo vode i dalje visok te da se nada da će ekipe uspjeti ubrzo osloboditi veće količine vode.

Jučerašnja rudarska nesreća u južnoj provinciji Karaman je najnoviji udar na tursko rudarstvo nakon što je u maju 310 rudara poginulo u eksploziji u rudniku u Soma na zapadu zemlje, piše Tanjug.

Turske vlasti najavljuju otkazivanje svečanosti planiranih za Dan republike.

Izvor: Agencije