Barroso: EU treba nastaviti s proširenjem

Jose Manuel Barroso odbacio kritike da je EU, zbog komplicirane procedure odlučivanja, neefikasnija od Rusije (EPA)
Jose Manuel Barroso odbacio kritike da je EU, zbog komplicirane procedure odlučivanja, neefikasnija od Rusije (EPA)

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u oproštajnom govoru da je politika proširenja jedan od stubova Evropske unije i da za tekuće probleme ne treba kriviti nove članice.

“Proširenje je jedna od najuspješnijih politika EU-a”, rekao je on u srijedu novinarima u Briselu pred odlazak s funkcije koju će od 1. novembra preuzeti Jean-Claude Juncker.

Podsjetio je da je tokom njegova dva mandata na čelu EK-a Unija “narasla najprije na 25, a zatim na 27 članica, a da ih nakon prijema Hrvatske prošle godine sada ima 28”.

“Da nije bilo proširenja, danas vjerovatno ne bismo pričali o krizi u Ukrajini nego o Bugarskoj ili o baltičkim zemljama”, poručio je odlazeći predsjednik EK-a.

Istakao je da za krizu eura i druge probleme EU-a nisu krive nove članice i kao primjer uspjeha naveo Poljsku, čiji će doskorašnji premijer Donald Tusk od 1. decembra postati predsjednik Evropskog vijeća.

Odbacio poređenja EU-a s Rusijom

“Bilo je ljudi koji su govorili da je sa 25 članica odlučivanje nemoguće, a mi smo dokazali da je moguće i sa 28”, rekao je Barroso i ukazao da je EU brže sastavila novu komisiju nego što je Belgija formirala vladu.

Odbacio je kritike da je EU, zbog komplicirane procedure odlučivanja, neefikasnija od Rusije u kojoj sve važne odluke donosi predsjednik Vladimir Putin.

“Sistem nije koherentniji ako njime upravlja jedan čovjek”, rekao je i podsjetio da je Putin u više navrata naglo mijenjao politiku.

“Pronašao sam jedan Putinov citat od prije nekoliko godina kada je rekao kako nema ništa protiv da Ukrajina uđe u EU, a danas se protivi čak i sporazumu o trgovini koji imamo s Ukrajinom”, ukazao je Barroso.

Na pitanje hoće li nastaviti baviti se politikom i hoće li se kandidirati za Generalnog sekretara Ujedinjenih naroda odgovorio je da za sada o tome ne razmišlja.

“Poslije 30 godina neprekidnog političkog rada na nacionalnoj i međunarodnoj sceni valjda imam pravo na pauzu”, rekao je.

Odlazeći predsjednik EK-a oprostio se od novinara recitirajući na portugalskom pjesmu Novi početak Miguela Torge, u kojoj se kaže da “u budućnost treba koračati slobodno i nikada se ne treba zasititi nade”.

Izvor: Agencije


Povezane

U pismu Barroso izražava zabrinutost zbog usvajanja ukaza u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine.

01 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO