Američke uvrede razljutile Netanyahua

'Napad na mene izveden je samo zato što branim Izrael', rekao je Netanyahu (Reuters)

Opis izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao „bezvrijedne kukavice“, iznesen u izvješću neimenovanog američkog dužnosnika, izazvao je odgovor tog izraelskog političara, čiji su odnosi s američkim predsjednikom Barackom Obamom i njegovom administracijom ionako često napeti.

Američka uvreda, objavljena u intervjuu u časopisu The Atlantic, uslijedila je nakon mjesec dana teških riječi između izraelske i američke Vlade o gradnji židovskih naselja u Istočnom Jeruzalemu, koji je pod izraelskom okupacijom, a koji Palestinci traže za glavni grad svoje buduće države na područjima Zapadne obale i Pojasa Gaze.

„Bibijev problem je to što je kukavica“, citirana je izjava neimenovanog dužnosnika, koja je tim uvredljivija jer se koristi Netanyahuovim nadimkom i jezikom ulice.

„Dobra stvar kod Netanyahua jest da ga je strah pokrenuti rat. Loše je to što neće poduzeti ništa kako bi postigao ikakav dogovor s Palestincima ili sunitskim arapskim državama“, kaže se u izvješću, pri čemu se vjerojatno misli na prošle Netanyahuove neizravne najave mogućih izraelskih vojnih akcija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, prenose agencije.

Isti dužnosnik navodi i kako Netanyahua zanima jedino to da se „zaštiti od političkog poraza, jer nema hrabrosti“.

Netanyahu: Napad na mene je napad na Izrael

Izraelski političari nemaju običaj reagirati na izjave iz nepoznatih izvora, ali se Netanyahu okomio na iznesene ocjene na početku memorijalne svečanosti u Parlamentu u spomen na izraelskog ministra kojeg je 2001. ubio Palestinac.

„Naši najvažniji interesi, prije svega sigurnost i nedjeljivost Jeruzalema, nisu glavni uzrok zabrinutosti anonimnih dužnosnika koji napadaju nas i mene osobno, jer napad na mene izveden je samo zato što branim državu Izrael“, rekao je Netanyahu.

„Unatoč svim napadima koje trpim, nastavit ću braniti našu zemlju i njezine građane“, dodao je izraelski premijer.

Nakon Netanyahuovog odgovora, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući Alistair Baskey, odbacio je iznesenu uvredu, rekavši da ona ne ukazuje na stavove Obamine administracije.

„Svakako, to nije stav administracije i mislimo da su takvi komentari nepodobni i kontraproduktivni“, rekao je Baskey.

Na pitanje hoće li administracija pokušati otkriti i kazniti dužnosnika koji je govorio o Netanyahuu, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao novinarima: „Trenutno ne znam ništa o takvoj mogućnosti“.

Senatori: Izjave štete američkoj sigurnosti

Republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham osudili su izjave, rekavši da su one samo „naštetile interesima američke nacionalne sigurnosti“.

„Znamo da odnosi ponekad mogu biti zategnuti, ali nema izgovora za to da dužnosnici Obamine administracije vrijeđaju premijera Izraela, našeg najbližeg saveznika na Bliskom istoku“, priopćili su senatori u zajedničkoj izjavi.

Izraelski ministar gospodarstva Naftali Bennett, čija je ultranacionalistička stranka Židovsko ognjište dio vladajuće koalicije i koji je u prošlosti znao imati trzavica s Netanyahuom, stao je u premijerovu obranu na Facebooku.

„Izraelski premijer nije privatna osoba. On je vođa židovske države i cijelog židovskog naroda. Psovanje i vrijeđanje premijera je uvreda ne samo njemu, nego milijunima izraelskih građana i Židovima diljem svijeta“, napisao je.

Izraelski oporbeni političar Isaac Herzog događaj je prokomentirao s dozom kritičnosti.

„Netanyahu se ponaša kao politički piroman, a odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama doveo je na nezapamćeno nisku razinu“, rekao je Herzog u komentaru za izraelsku televiziju.

Izvor: Agencije