Iračke Pešmerge krenule u sirijski Kobani

Pešmerge će u Kobaniju biti snage za podršku (Reuters)

Deseci kurdskih Pešmerga boraca su krenuli iz Iraka prema sirijskom gradu Kobaniju, kako bi pomogli tamošnjim Kurdima u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Reporter Al Jazeere je u utorak poslijepodne vidio konvoj od 50-60 vozila kako napuštaju irački grad Erbil, uključujući autobuse koji prevoze borce i neka vozila koja vuku topove

Kurdski zvaničnik u tom gradu je ranije za Al Jazeeru rekao da je više od 150 boraca spremno da krene i da se u avion ukrcava lako naoružanje.

Očekuje se da će teško naoružanje biti transportirano cestom u Tursku, kazao je zvaničnik.

Sirijski Kurdi se bore protiv pripadnika ISIL-a u Kobaniju i njegovom okruženju od sredine septembra. Uprkos zračnim napadima podrške Kurdima, koje predvode Sjedinjene Američke Države, borci ISIL-a su nastavili sa napadom.

Prošle sedmice je lokalna iračka kurdska vlada dala dozvolu da otprilike 150 Pešmergi krene u borbe u Siriji.

Turska je bila nevoljna da se pridruži Amerikom predvođenoj koaliciji protiv ISIL-a, ali nakon pritiska svojih saveznika sa Zapada, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prošle srijede kazao da će dozvoliti da neki Pešmerga borci prođu kroz Tursku na putu prema Kobaniju.

‘Snage za podršku’

Halgord Hekmat, glasnogovornik kurdskog ministarstva zaduženog za Pešmerge, kazao je da su borci “snage za podršku” i da će biti naoružani automatskim oružjem, minobacačima i lanserima raketa.

Oni ne bi trebali da se bore na prvoj liniji fronta.

Raspoređivanje tih snaga je bez krajnjeg roka, a ministar Mustafa Qader je kazao: Oni će ostati tamo dok god više ne budu potrebni”.

ISIL je zauzeo desetke kurdskih sela u okolici Kobanija i sada kontrolira dijelove grada. U borbama je ubijeno više od 800 osoba, kazali su aktivisti, a više od 200.000 ljudi je prebjeglo u Tursku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je saopćila da je koalicija predvođena SAD-om u utorak izvela tri zračna napada na Kobani, a meta im je bilo okupljanje boraca ISIL-a.

Američka Centralna komanda je kazala da je još zračnih napada izvedeno u ponedjeljak i utorak u Iraku i Siriji.

U Siriji, u četiri zračna napada u blizini Kobanija su uništena četiri borbena položaja ISIL-a i mala jedinica boraca ISIL-a, navedeno je u saopćenju SAD-a.

ISIL je zauzeo velike dijelove teritorije u Iraku i Siriji i optužen je za užasne zločine u obje zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije