Zatražena smrtna kazna za kapetana trajekta

Kapetan Lee i tri visoka člana posade optuženi su za 'ubistvo putem namjernog zanemarivanja' (AP)

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je smrtnu kaznu za kapetana trajekta “Sewol” zbog nesreće u kojoj je u aprilu poginulo više od 300 osoba, većinom srednjoškolaca.

“On je lagao i tražio izgovore. Nije pokazao ni trunku kajanja. Zato tražimo smrtnu kaznu”, rekao je tužilac na sudu, obrazlažući zahtjev za izricanje smrtne presude kapetanu trajekta Lee Joon-seoku (69).

Tužioci su zatražili kaznu doživotnog zatvora za tri visoka člana posade na suđenju kojim je, pored kapetana, obuhvaćeno još 14 osoba.

Lee i tri visoka člana posade optuženi su za “ubistvo putem namjernog zanemarivanja”, ali tužilaštvo smatra da samo kapetan treba biti osuđen na smrtnu kaznu, jer najveća odgovornost leži na njemu.

Posada prva pobjegla

Za preostalih 11 njegovih saradnika tužilaštvo je zatražilo kazne zatvora od 15 do 30 godina, prenose agencije.

Na trajektu “Sewol” nalazilo se 476 putnika i članova posade u trenutku nesreće koja se dogodila 16. aprila.

Samo su 174 osobe spašene u jednoj od najtežih nesreći u novijoj historiji Južne Koreje, a javnost je dodatno bila šokirana saznanjem da su kapetan Lee i većina članova posade među prvima ušli u spasilačke čamce i napustili trajekt, umjesto da spašavaju putnike.

Leejeva posada je, također, umjesto pružanja pomoći putnicima, i to pretežno učenicima koji su bili na izletu, izdala naredbu da svi ostanu na svojim mjestima iako je trajekt počeo tonuti.

Izvor: Agencije