Nastavlja se gradnja naselja za jevrejske doseljenike

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odobrio izgradnju novih jevrejskih naselja u Istočnom Jerusalemu, koja će imati ukupno 1.060 stambenih jedinica, prenosi Anadolija, dok su Palestinci odmah osudili ovakva potez, rekavši da će on ponovo izazvati nasilje.

Izraelski radio javlja da je odlukom premijera Netanyahua odobrena izgradnja novog jevrejskog naselja Ramat Shlomo od 660 stambenih jedinica u mjestu Shu'afat i naselja Har Homa sa 400 stambenih jedinica u mjestu Abu Guneym.

I izraelska televizija Kanal 2 je u nedjelju navečer objavila vijest da su premijer Netanyahu i ministar ekonomije Izraela Naftali Bennett dogovorili izgradnju novih 2.000 stambenih jedinica u naseljima na većinski palestinskoj zemlji.

Jibril Rajoub iz partije Fatah palestinskog lidera Mahmouda Abbasa da će ovakav plan gradnje vjerovatno izazvati “eksploziju” nasilja.

Nepriznata aneksija

“Izraelski premijer odobrio je danas izgradnju 1.060 stanova u Istočnom Jerusalemu. Takvi jednostrani akti će dovesti do eksplozije nasilja”, izjavio je Rajoub na konferenciji za novinare u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Ilegalna izgradnja jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji je jedan od najvećih problema izraelsko-palestinskog spora i glavna kočnica mirovnih pregovora između dvije strane.

Izrael je ranije objavio da će Jerusalem zauvijek biti njegov glavni grad, pozivajući se na historijske, vjerske i sigurnosne razloge.

Međunarodna zajednica, uključujući SAD, ne priznaje izraelsku aneksiju istočnog dijela Jerusalema.

“Nikada nije dobro vrijeme za takve stvari, a sada pogotovo kada Jerusalem gori”, izjavio je Lior Amichaj iz organizacije za nadgledanje naselja Peace now (Mir sada) za AFP.

On je kazao da iz saopćenja izraelske Vlade nije jasno da li će ona sada raspisati tendere za građevinske firme, ili želi ubrzati planove u početnim fazama.

Rastu tenzije

Objava o nastavku gradnje objekata za jevrejske doseljenike mogla bi pojačati ionako velike tenzije u ovom gradu, u kojem se mjesecima dešavaju nemiri i okršaji između policije i palestinske omladine, prenio je AP.

Tenzije su u porastu od juna, kada su tri izraelska tinejdžera oteta i ubijena na Zapadnoj obali.

 Kao čin osvete, otet je i ubijen palestinski tinejdžer u istočnom Jerusalemu.

Ovi događaji bili su uvod za napade na Pojas Gaze, koji su trajali 50 dana, a u njima su ubijene hiljade ljudi.

Izvor: Al jazeera i agencije