Napadač iz Ottawe pripremio video uoči pucnjave

Trenutno se vrši detaljna analiza videa, a u ovom trenutku policija video ne može objaviti (Reuters)

Napadač koji je ubio vojnika kod Kanadskog nacionalnog spomenika rata te upao u Parlament prije nego što je ubijen, pripremio je svoj video snimak, na kojem se vidi da je bio vođen ideološkim i političkim motivima, kazala je policija.

Komesar kanadske Royal Canadian Mounted Police Rob Paulson rekao je da policija ima “uvjerljive dokaze da je napad Michaela Zehaf-Bibeaua bio vođen ideološkim i političkim motivima.”

Trenutno se vrši detaljna analiza videa, a Paulson kaže da u ovom trenu video ne mogu objaviti.

Premijer Stephen Harper je napad prozvao terorizmom, a krvoproliće je ponovo probudilo strahove da se u Kanadi dešava odmazda zbog pridruživanja kampanji protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Policija ispituje pojedince s kojima je Zehaf-Bibeauo bio u kontaktu u danima pred napad i da li su oni doprinijeli ili olakšali izvršenje tog napada.

Detaljna analiza

Paulson kaže da je Zehaf-Bibeau nosio nož, koji je uzeo od svoje tetke iz Mont Tremblanta u Quebecu, te da ispituju kako je došao do puške.

Paulson je rekao da se radi o staroj, rijetkoj pušci, za koju policija sumnja da je napadač krio na imanju.

Paulson je kazao da su istražitelji ustanovili odakle mu novac za automobil te rekao da je Zehaf-Bibeau bio radnik na poljima nafte u Alberti i da je štedio.

“RCMP je uvjeren da ćemo u narednim sedmicama imati detaljnu i autoritativnu analizu, uključujući i potpunu rekonstrukciju herojskih aktivnosti svih uključenih”, rekao je Paulson.

Zehaf-Bibeau (32) je ubio kaplara Nathana Cirilla (24), kojem je dodijeljena straža na spomeniku

Napadača je u zgradi Parlamenta ubio vodnika Kevin Vickers.

Do napada u Ottawi došlo je dva dana nakon što je čovjek, koji je opisan kao “terorista inspiriran ISIL-om”, pregazio dva vojnika na parkingu u Quebecu, pri čemu je jednog ubio, a drugog ranio.

Njega je, nakon toga, ubila policija.

Oduzet pasoš

Čovjek je bio pod prismotrom kanadskih vlasti, koja se plašila da on ima terorističke ambicije, te mu oduzela pasoš kada je pokušao otputovati u Tursku.

Suprotno od slučaja iz Quebeca, Zehaf-Bibeaua nije nadgledala vlast.

Ali, Paulson je rekao da je prošle sedmice Zehaf-Bibeau, čiji je otac iz Libije, možda frustrirano reagirao zbog kašnjenja u izdavanju pasoša.

Paulson kaže da je napadačeva majka rekla policiji kako je njen sin želio ići u Siriju.

Susan Bibeau je kasnije, u pismu koje je objavio Postmedia News, to porekla, rekavši da joj je sin rekao da “želi ići u Saudijsku Arabiju, da izučava Kur'an”.

Izvor: Agencije