Mediji: CIA koristila usluge nacista

Agencije su vidjele bivše naciste i njihova obavještajna saznanja kao 'značajan antisovjetski kapital' (EPA)

U decenijama nakon Drugog svjetskog rata, CIA i druge agencije su koristile usluge više od 1.000 bivših nacista tokom Hladnog rata, a devedesetih godina preduzele sve da prikriju svoju prošlost, piše New York Times, a prenosi Fena.

Kako za ovaj list piše Eric Lichtblau, američke obavještajne agencije su smatrale bivše naciste i njihova obavještajna saznanja “značajnim antisovjetskim kapitalom” i zato su ih pedesetih godina prošlog stoljeća “agresivno regrutirale”.

CIA je, naprimjer, angažirala jednog bivšeg SS oficira i špijuna 1950. godine, čak i nakon saznanja da je vjerovatno kriv za “manje ratne zločine”, navodi autor.

Drugi špijun se vezuje s masakrom više hiljada Jevreja u Litvaniji tokom Drugog svjetskog rata. 

“Vjerovali su da vrijednosti obavještajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve ‘moralne dileme’ vezane za njihovo služenje Trećem rajhu”.

Otkrivena dokumentacija

Lichtblau je tokom rada na knjizi o radu američkih obavještajnih agencija razgovarao s više stotina svjedoka, a tokom istraživanja otkrio je i dosad nepoznatu dokumentaciju.

Direktor centra “Simon Wiesenthal” Efraim Zuroff rekao je za list Times of Israel da je odavno poznata “spremnost zvaničnika SAD-a da sarađuju s bivšim nacistima”.

Historičar i istraživač holokausta Richard Breitman, koji je otvarao tajne dosjee o zločinima nacista iz Drugog svjetskog rata, ocijenio je da su američke agencije u tom periodu koristile više od 1.000 “naci-špijuna”, a među njima su i oni za koje se sumnja da su direktno umiješani u ratne zločine.

Socijalna pomoć

“CIA je čak pomogla i visokorangiranom oficiru nacističke Njemačke i jednom od implementatora zloglasnog ‘Konačnog rješenja’, Adolfu Eichmannu, da s porodicom emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo ‘lojalno poslijeratno službovanje’ za SAD”, navodi New York Times.

List dodaje da su zvaničnici FBI-a 1980. odbili predati Ministarstvu pravde podatke o 16 osumnjičenih nacista koji žive u SAD-u.

Ova otkrića su objavljena sedmicu  nakon što je agencija Associated Press otkrila da su američke vlasti isplatile milione dolara socijalne pomoći desecima osumnjičenih za saradnju s nacistima čak i nakon što su protjerani iz SAD-a.

Jedan od njih je i Jakob Denzinger, koji je nadgledao kompleks logora Auschwitz u Poljskoj. 

Denzinger je iz države Ohio pobjegao u Njemačku 1989. godine, nakon što je saznao da je postupak oduzimanja državljanstva u toku.

Ubrzo nakon toga preselio se u Hrvatsku i sada živi u Osijeku.

Al Jazeera je izvijestila u januaru da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske službeno potvrdilo kako je Njemačka dostavila podatke o identitetu osobe iz Hrvatske za koju se u njemačkim medijima tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim  logorima.

Istražitelji tada nisu potvrdili medijske napise da je riječ o Jakobu Denzingeru iz Osijeka, rođenom 1924. godine u Čepinu, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Izvor: Al Jazeera i agencije