Skoro 6.700 kandidata na izborima u Ukrajini

Više od 36 miliona Ukrajinaca s pravom glasa u nedjelju će birati novi saziv parlamenta te zemlje – Vrhovne rade, prenosi Anadolija.

Na prijevremenim općim izborima u Ukrajini učestvuje 29 političkih stranaka, koje su ponudile 6.627 kandidata, a natječu se za 450 mjesta u novom sazivu parlamenta.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je sve Ukrajince s pravom glasa da u što većem broju izađu na izbore.

“Trebamo dobiti i dobit ćemo pravi izraz volje naroda, šta on želi u stvarnosti – polukolonijalno siromaštvo, ili nezavisnost svoje zemlje i njen progres; kapitulaciju pred imperijom, ili svoju ukrajinsku državu”, rekao je Jacenjuk.

Glasanje za novac – krivično djelo

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je uvjerenje da će poslije ovih izbora biti izabran “proukrajinski i proevropski” parlament.

U obraćanju pred izbore, on je kazao da je stari saziv Vrhovne rade raspustio “ne samo zato što je dugo bila poslušan instrument u rukama diktatora, i ne samo zato jer su u njenom sastavu desetine poslanika peta kolona Rusije”, nego i zato jer se “tokom nekoliko mjeseci uvjerio u njen izuzetno nizak reformski potencijal”.

“Vrlo je teško davati gas reformama kada stotine deputata sinhronizirano pritiskaju kočnicu”, rekao je ukrajinski predsjednik, izražavajući uvjerenje da će izbori osigurati potpuno “resetiranje” vlasti, obnovu i podmlađivanje parlamenta.

Građane je pozvao da biraju po savjesti i da imaju na umu da je “glasanje za novac od sada krivično djelo, ne samo za one koji plaćaju, već i za one koji prodaju”.

“Mjeriti svoj glas grivnjama znači trgovati domovinom, što je sto puta više protivzakonito i grešno dok deseci hiljada ljudi riskiraju život braneći domovinu”, kazao je Porošenko.

Glasanje neće biti održano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine, saopćila je Centralna izborna komisija na svojoj internetskoj stranici, prenose agencije.

Za glasanje je formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dvije oblasti neće glasati, navodi ukrajinska agencija UNIAN.

Izborni listići nisu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu.

UNIAN navodi da, “u skladu sa zakonom o statusu privremeno okupiranih teritorija na Krimu i u Sevastopolju, na kojima ima 12 većinskih okruga, izbori neće biti održani”.

Bez glasanja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti

Na taj način, od 225 okruga, izbori se neće održavati u 27 okruga, što znači da će biti izabrano najviše 423 od potrebnih 250 poslanika, navodi ukrajinska agencija.

Ruska novinska agencija TAS S podsjeća da je koordinatorica parlamentarnih izbornih programa “Opora” Olga Ajvazovska rekla da u Donjeckoj oblasti neće glasati oko 1,6 miliona građana, odnosno 49 posto birača, a u Luganskoj oko 1,2 miliona, odnosno 69 posto birača.

Agencija RIA Novosti je prenijela izjavu predstavnika ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Andreja Lisenka da su jedinice “snaga za provođenje antiterorističke operacije” uoči izbora pojačale režim obavljanja dužnosti, dodajući da su i predstavnici specijalnih službi na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti pojačali svoju aktivnost.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsjednik 25. augusta raspustio je Vrhovnu radu i za 26. oktobar zakazao vanredne izbore.

Samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republika planiraju svoje izbore za predsjednike i poslanike održati 2. novembra.

Prijevremeni opći izbori u Ukrajini održavaju se prvi put od prošlogodišnjih protesta na trgu Majdan, koji su doveli do bjekstva iz zemlje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, nakon što je odbio potpisati sporazum koji bi zemlju približio integracijama u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije


Povezane

U nedjelju se održavaju parlamentarni izbori u Ukrajini. Bliži se i godišnjica početka demonstracija na kijevskom Majdanu na kojem su Ukrajinci, nezadovoljni režimom Viktora Janukoviča, boravili skoro osam mjeseci. U međuvremenu žarište dešavanja prebačeno je na istok zemlje, gdje bjesni rat.

Published On 22 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO